sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Животни»Защо кравата и лисицата са свещени животни

Защо кравата и лисицата са свещени животни

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Крави и бикове
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Кравата открай време се смята в индуизма за свещено животно. Тя олицетворява изобилие, чистота и святост. Кравата е символ на безкористната жертва. Тъй като кравата дава мляко, индуистите я почитат като символ на майчинството.

Убийството на крава в Индия е било смятано за еквивалент на убийството на свещеник. То се наказвало със смърт. Днес в Индия и Непал, където голяма част от населението изповядва индуизъм, кравата се намира под защита на държавата и се ползва с огромно уважение. Отказът от консумацията на говеждо месо е част от индуизма.

Кравата в индуизма се асоциира с различните форми на божествата и най-вече с Шива, който язди бика Нанди. Освен това в индийската митология е почитана и кравата Камадхену, която изпълнява желания.

Кришна изкарал детството си като пастирче на крави и телета. От преклонението пред кравата произлиза и изразът свещена крава – човек, който не трябва да се закача.

Лисица

Лисицата е свещено животно за китайците. Според китайските легенди лисицата има свръхестествени способности. Тя може да предизвиква пожари, да отравя храната и да причинява редица злини на хората, но понякога може да прави и добрини.

За да бъде умилостивена лисицата, китайците й поднасяли различни жертви, строели храмове, в които живеели монаси от култа на лисицата.

За да се предпазят от гнева на лисицата, хората рисували на стените на къщите и оградите си големи бели кръгове. В горите се поставяли маси, върху които се нареждали различни съдинки, пълни с храна, за да се умилостиви лисицата.

Убийство на лисица се смятало за голямо престъпление и убиецът бил жестоко наказван. Но в същото време кръвта на лисица се е използвала от традиционната китайска медицина.

Според легендите лисицата често се превръща в човек. Когато стане на петдесет години, тя може да се превръща в старица, а когато стане на сто години, се превръща в млада красавица или изкусен магьосник. Щом навърши хиляда години, тя отива на небето и се превръща в небесна лисица. Небесната лисица има девет опашки и златиста козина. Тя знае тайните на Вселената.

Често лисицата в образа на красива жена се опитвала да се омъжи. Мъж, който не разпитва жена си за миналото, може да се радва на щастлив живот, но този, който я разпитва постоянно, ще завърши земния си път бързо и мъчително, твърдели легендите.

Според легендата деветоопашата бяла лисица се явила на император Юю през двадесет и трети век преди нашата ера и той се оженил за нея. Лисицата, приела образ на жена, се познавала по сянката – тя е с издължена муцуна и остри уши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
WildFoxes
WildFoxes
25.08.2014 20:19
Спрете да обиждате Свещените Лисици!
Спрете с бракониерството на Диви Лисици!
Аз обожавам Лисиците и бих дал всичко на този свят, за да ги защитя и да опазя техния вид!
Честно казано, техният живот доста повече си заслужава, отколкото много човешки животи!
7
2
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
07.10.2012 23:01
Опазил ни Бог от таквиз НЕЩА!
2
4
a
a
07.10.2012 00:37
Глупости на търкалета.Човешко невежество и суеверие.
2
6