sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Магическите пирамиди на Сан Педро

Магическите пирамиди на Сан Педро

Нина НордНина Норд
Джедай
760558
Пирамида на маите
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Мексиканския град Чолула е известен с великата пирамида, построена незнайно от кого преди хиляди години. Местността, в която се намира пирамидата, е известна като Сан Педро Чолула и е в юрисдикцията на Сан Педро.

Четири от племената, които от седми до дванадесети век са живеели на мексиканска територия, са се покланяли на пирамидите – това са ацтеките, чичимеките, тлакалтеките и акол-хуа. Те са смятали, че пирамидите са жилища на богове.

Страничните повърхности на пирамидите съответствали на посоките на меридиана и паралела на мястото, където са построени. Около пирамидата имало ограда, а в двора били жилищата на жреците.

Мексиканските пирамиди са без остър връх, и към него водят широки стъпала. На площадка на върха на пирамидата жреците са поддържали магически огън за своите ритуали.

Вътрешността на пирамидите е служила за гробница на царе и висши сановници. Според древни вярвания на ацтеките пирамидите са били построени от могъщата цивилизация на толтеките, които имали календар и писменост.

Най-древна от мексиканските пирамиди е пирамидата на Сан Педро Чолула. Отдалече тя прилича на голям хълм. Пирамидата се е запазила добре само от западната страна, иначе е доста разрушена.

Слънчев календар на маите

Пирамидата е с четири възвишения с еднаква височина, които са били ориентирани спрямо четирите посоки на света. Основата на тази пирамида е много голяма – всяка страна в основата си е дълга 439 метра.

Височината на пирамидата е петдесет и четири метра и към върха й водят сто и двадесет стъпала.

Във вътрешността на пирамидата са погребвани видни представители на древните мексикански племена. В пирамидата са открити два скелета, скулптури и много вази и керамика.

На върха на голямата пирамида се е намирал олтар, посветен ка Кецалкоатъл, бога на въздуха. Жреците на Кецалкоатъл проповядвали сред поклонниците му, че трябва да се самоизтезават – те трябвало да пробиват устните си и да се удрят по тялото с парчета от кактус.

Според легендата Кецалкоатъл живял сред хората осемдесет дни и им забранил да принасят на боговете други жертви освен узрели плодове.

Дълго време жреците на Кецалкоатъл съхранявали магически камък, който преди много векове паднал точно в средата на площадката на пирамидата. Този камък имал формата на жаба и притежавал магически сили.

В Мексико се намира и прочутата група пирамиди Теотиуакан, които се намират на така наречената Пътека на мъртвите. Сред пирамидите се открояват две големи, които са посветени на Слънцето и на Луната, останалите са много по-малки и наброяват стотици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest