Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Синдроми с имена на известни хора

Синдроми с имена на известни хора

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Синдром на Диоген

Съществуват синдроми, които носят имена на известни личности. Такъв е синдромът на Стендал, който носи името на известния френски писател. Синдромът е получил името си от книгата „Неапол и Флоренция”, където писателят описва как се е чувствал, след като излязъл от църква във Флоренция, където имало разкошни фрески и гробници на велики хора.

Човек, който има синдром на Стендал, не може да стои спокойно на място, където има много художествени обекти – картини, статуи, пластики, гоблени. Хората със синдром на Стендал получават сърцебиене, вие им се свят и получават халюцинации, когато са на място, където има много произведения на изкуството.

Когато човек със синдрома на Стендал гледа картина, той се пренася в пространството й. Понякога емоциите са толкова силни, че човекът се опитва да разруши произведението на изкуството.

Въпреки голямото количество нападения на хора в галерията Уфици, синдромът е бил описан едва през 1979 година след над сто подобни случая сред туристи във Флоренция.

Най-силните прояви на синдрома на Стендал са забелязани пред картината на Леонардо да ВинчиМона Лиза”. През 1956 година посетител на музея се опитал да залее картината с киселина, а по-късно през същата година турист уцелил Джокондата с камък.

Параноя

Синдромът на Диоген, който носи името на великия древногръцки философ, се изразява в прекъсване на грижа за собствените потребности и водене на аскетичен начин на живот. Както е известно, Диоген е живял в бъчва и се е задоволявал със съвсем малко.

Синдромът на Фреголи, носещ името на известен италиански актьор, се изразява в това, че човек намира така наречен положителен двойник. Хората, които страдат от синдрома на Фреголи, смятат, че напълно непознат човек може да се превъплъти в техен познат и дори роднина.

Синдромът на Аспергер носи името на детския психиатър Ханс Аспергер, който е изследвал движението на младите нацисти. При този синдром човек губи свойството да съчувства и да съпреживява.

Човек със синдром на Аспергер е убеден, че другите хора нямат чувства и затова си позволяват различни прояви на жестокост спрямо останалите, като дори не им хрумва, че жертвата изпитва болка или унижение. Според много психиатри голяма част от престъпниците страдат от синдрома на Аспергер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
43
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Solaris
Solaris
05.05.2013 17:42
Лелеее качеството на информацията ви е от под всякаква критика, синдромът на Аспергер няма нищо общо с престъпността, това е особен вид аутизъм (което значи че не е негова вината, че не умее да съпреживява, той просто е роден и живее в свой собствен свят и не допуска никого в него), разликата е, че носителите на Аспергер проявяват необяснима гениалност в определени области на изкуството или в математиката, например. Ей хора, четете преди да публикувате глупости...
3
0