Легендата за св. Катерина от Болоня
The legend of St. Catherine of Bologna
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Легенди»Легендата за св. Катерина от Болоня

Легендата за св. Катерина от Болоня

Кръст от светлина

Света Катерина от Болоня е родена на 8-ми септември 1413 и почива на 9-ти март 1463. Тя е италианска монахиня. Изявявала е качества на добър художник и писател.

Св. Катерина е покровител на художниците и хората, занимаващи се с духовен труд. Застъпничеството й може да бъде измолено при борба с изкушения, съблазни и зловредните навици. Тя е широко познавана и почитана за почти три века в родната си Болоня преди канонизирането й. Паметта й се почита на 9-ти март.

Св. Катерина произлиза от аристократично семейство от Болоня. След девет годишната си възраст се премества да живее в замъка на маркиз Николас IV, който е бил и дук на Ферара. Нейният баща бил посланик на този маркиз. Св. Катерина е била приближена и спътничка на младата господарка Маргарита. През годините на престоя й там е била обучавана в тънкостите на различни занаяти и изящни изкуства, както е изучавала и литература.

През 1431 заедно с други млади жени от Ферара тя основава манастир на Ордена на Св. Клара.

Св. Катерина се връща в Болоня през 1456 г., когато от църковното и държавно болонийско ръководство изискват от нея да стане основател и игуменка на манастира от орден, който трябва да бъде създаден в сдружение с църквата на Корпус Домини.

Св. Катерина е автор, наред с други произведения, на „Трактат на седемте духовни оръжия, необходими за духовна битка”. Приписвана й е дарбата да има видения, както на Бог така и на сатана, които са разгледани подробно в същия трактат и са допълнени от свидетелства за извършването на чудеса чрез Божия намеса.

Някои от картините и ръкописите на Св. Катерина са успели да оцелеят, включително нейна рисунка на Св. Урсула от 1456, която се намира в галерия "Академика" във Венеция. Има историци и изкуствоведи, които наричат стила й наивен и семпъл. Фактът, че и до днес съществуват запазени нейни произведения, може би се дължи на огромното им почитане и свързването им като ценност почти равна на мощи.

Молитва

Когато Св. Катерина почива на 49 годишна възраст, веднага бива погребана. В продължение на осемнадесет дни се случват чудеса около нейния гроб й. Поради това неразложеното й тяло е ексхумирано и преместено в параклиса на Св. Клара в Болоня, където е оставено за поклонение. Светицата е облечена в религиозните си одежди и е седнала изправена зад стъкло.

Св. Катерина е обявена за блажена от Римокатолическата църква през 1703, а на 22-ри май 1712 е обявена за светица от папа Климент XI. И до днес се носят легенди за това как молителственето пред мощите й има целебна сила и как много хора напълно оздравяват при посещение в параклиса.

Скорошни открития за живота й

През последните години станаха достояние творби на св. Катерина, които бяха широко отразени в Италия.

Ето тяхното описание от кардинал Джакомо Бифи: "Произведенията на св. Катерина от Болоня, много от които продължително време са оставали неизвестни, сега се разкриват със своята изненадваща красота. Ние можем да се уверим от всичко, което достига до нас, че тя не е недостойна за славата си на високо културен човек.

Нейният легендарен образ не може да се дължи на сложната поредица от исторически обстоятелства, белязали епохата, в която е живяла. В момента сме в позицията да размишляваме върху един същински паметник на теологията, който след „Трактат върху седемте духовни оръжия”, се допълва и състои от различни и самостоятелни части: „Дванадесетте градини- мистично произведение на младостта й; „Rosarium”- латинска поема върху живота на Исус, и „Проповедите”, т.е. думите на Св. Катерина към религиозните й сестри...".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

От медията