sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Плутон с обърната атмосфера

Плутон с обърната атмосфера

AdminAdmin
Дарт Вейдър
657386
Плутон с обърната атмосфера
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
Препоръчано за теб:
Двустенни термо чаши за кафе - 2 броя по 200 мл
29.00 лв.
Виж ››

Най-любопитната планета от Слънчевата система - Плутон, вероятно има напълно обърната атмосфера. На височина температурите, вместо да падат, се увеличават. Наскоро астрономи направиха най-подробните до момента измервания на концентрацията на парниковия газ метан в атмосферата на планетата джудже. Те използвали огромния телескоп на Южната европейска обсерватория, съобщава National Geographic.

Анализите показват, че метанът е вторият най-разпространен газ в атмосферата на Плутон и той е по-топъл високо в атмосферата вместо на ледената повърхност. В резултат на това температурата в горните слоеве е с 50 градуса по-висока от тази на повърхността.

Екипът, ръководен от Emmanuel Lellouch от Парижката обсерватория, разглежда теорията за съществуването на тънък слой от лед или замръзнали частици от метан и други газове на повърхността на планетата. Когато Плутон преминава близо до Слънцето, замразеният газ се изпарява. Този процес, наречен сублимация, охлажда повърхността и затопля атмосферата.

Лесли Янг е представител на НАСА за новия проект за сондата New Horizons , която трябва да се озове в орбита на Плутон през 2015 г.

Според Янг новото откритие е изключително вълнуващо, особено с оглед на предстоящата мисия до Плутон. "Сега знаем, че планетата се променя, докато обикаля около Слънцето." Комбинирането на данните, получени от сондата и тези от земните анализи , ще помогнат за сериозен напредък в изучаването на планетата джудже.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest