sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Хората-амфибии

Хората-амфибии

Нина НордНина Норд
Джедай
788548
Хората-амфибии
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

В историите на много народи са описани полухора-полуриби, които са водели полуводен-полуземен начин на живот. Това са същества, които имат глава на човек и опашка на риба или на змия.

Сирените, които са се опитвали да омаят моряците на Одисей с песните си, са били прекрасни полужени-полуриби, които завличали моряците в морските дълбини.

В древноегипетската митология са описани полухора-полузмии, които са се чувствали еднакво добре на сушата и във водата. Това са древноегипетските богове Изида и Озирис.

В древнокитайските легенди е описано рогато чудовище, което има тяло на змия – това е Гунгун, а възродителите на човешкия род Фуси и Нюйва са полухора-полуриби.

Хората-амфибии

Божествата на африканското племе догони са полухора-полузмии, които живеят предимно във вода, имат червени очи и крайници без стави. Телата им са зелени и гладки като повърхността на водата.

Морските хора – амфибии може би не са били плод на фантазията на древните, а са били напълно реални вещества, които са живеели редом с хората.

За хората-амфибии е писал още ученият Бероз, който е живял през трети век преди новата ера във Вавилон. Той е пишел предимно исторически книги.

В една от тях той описва морско чудовище с човешка глава и рибешко тяло. То се наричало Оан и научило хората на математика и различни видове изкуства. През нощта Оан живеел във водата, а през деня – на сушата. Изображенията на Оан могат да се видят върху скулптурите от древна Асирия.

Финикийците също имали легенди за морско същество с човешка глава, то се казвало Дагон. В Британския музей се съхраняват керамични статуетки на полуриби-полухора с височина дванадесет сантиметра, които са били открити при разкопки на царските дворци във вавилонския град Ниневия.

Древните индийци също описват подводни жители с човешки глави, които имали непроницаема броня върху телата си. Децата на тези същества живеели на сушата.

Според древна перуанска легенда амфибиите са прародители на хората.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Cariba
Cariba
27.01.2013 19:49
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
2
0
edno momi4e...
edno momi4e...
26.06.2012 21:08
уф, нищо не съм казала, БЕ!!!!!.....
0
0
Станислав
Станислав
26.06.2012 19:07
Що да няма всичко е възможно
0
0
edno momi4e...
edno momi4e...
24.06.2012 20:28
хора-русалки...
1
0