sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Митичният потоп почнал от Черно море

Митичният потоп почнал от Черно море

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656376
Митичният потоп почнал от Черно море
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Древният потоп, за който някои учени смятат, че е в основата на историята за Ной може да не е бил толкова библейски съответстващ, според ново проучване, за което съобщава National Geographic.

Изследователите като цяло са съгласни, че по време на периода на затопляне преди около 9400 години, прилив на морска вода от Средиземно море ускорява връзката му с Черно море, което по това време е сладководно езеро. Това наводнение превръща езерото в бързо уголемяващо се море.

Според по-ранна теория, морското равнище на Черно море се повишава с около 195 фута (60 м), най –вероятно погребвайки цели села, което се подкрепя и от легендите за Ноевия потоп.

Но ново изследване, фокусирано върху изучаване на подводните вкаменелости, предполага че повишаването на морското равнище е с не повече от 30 фута (10 м).

Морският геолог Ливио Гиосан и неговите колеги определят периода, от когато датират откритите на мястото, където Черно море се слива с река Дунав, черупки и вкаменелости от първобитни мекотели, като твърдят, че те не носят доказателства за съществуването на епични наводнения.

Океанографският институт в Масачузетс заявява: "Ние знаем, че тинята е точно на същата възраст като черупките и така може да се определи какво е било морското равнище преди около 9400 години".

Митичният потоп почнал от Черно море

Резултатите показват, че морското равнище на Черно море се е повишило с от 15 до 30 фута (5 до 10 метра), а не от 150 до 195 фута (50 до 60 м), както първоначално предполага преди 13 години геологът Уилям Райън от Колумбийския университет.

През 1993 г. Черноморска експедиция, предвождана от Уилям Райън открива доказателства за отдавна съществувала крайбрежна линия и крайбрежни дюни на дълбочина около 390 фута (120 м). Според изследователите този район е бил наводнен, когато Средиземно море и морето Мармара, което се простира между Средиземно море и Черно море, разрушават скалистата бариера на Босфора, който свързва Мармара с Черно море.

Райън и неговите колеги считат, че преди наводнението, в тези райони е имало множество селскостопански селища. Техните изследвания подкрепят схващането, че наводненията са потопили около 62 000 квадратни мили (100000 кв.км), принуждавайки фермерите заедно със стадата си да се придвижат на запад и по този начин са предопределили селскостопанското развитие на западна Европа.

Новото изследване на Гиосан, представя доказателства за не толкова катастрофален потоп, който е приводнил само около 1240 квадратни мили (2 000 кв.км).Това е така, защото, според новата теория, морското равнище на Черно море преди наводненията е било значително по-високо, отколкото твърди Райън. В резултат на това доста по-малко количество вода е преминало през Босфора и е заляло континенталния шелф около Черно море.

Вековните черупки и вкаменелости, изследвани подробно от Гиосан, свидетелстват, че преди наводненията морското равнище е било само с 95 фута (30 м) по-ниско, отколкото е днес.

Тони Браун, учен от Университета в Саутхемптън, заявява, че напълно подкрепя новата теория на Гиосан и неговите колеги. Той казва: "Надявам се, че това ще постави в противовес някои скорошни катастрофални и погрешни твърдения за разпространението на земеделието в цяла Европа на това, което е всъщност митичния потоп".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest