Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Природни явления и феномени»Какво да правим при земетресение

Какво да правим при земетресение

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k875
Какво да правим при земетресение
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Макар и тази статия да не е много подходяща към тематиката на сайта, ако се опасявате от земетресение, добре е да сте подготвени за него. В дома ви трябва да има поне едно фенерче и резервни батерии.

Трябва да сте наясно, че касата на вратата е най-безопасното място в апартамента. Най-опасните места са прозорците и външните врати.

Добре е да имате маркуч с дължина не по-малко от пет метра за евентуално гасене на пожар. В дома ви трябва да има аптечка с памук, бинт и медикаменти за оказване на първа помощ.

Трябва да изпишете номер 112, както и номерата на пожарната и на Гражданска защита на видно място. Коридорът трябва да е свободен, за да може бързо да излезете, ако се наложи.

Когато започне земетресение, веднага преместете малките деца под касите на вратите. Никой не трябва да е близо до външните стени и до прозорците, както и до тежки мебели.

По време на земетресение трябва да излезете много внимателно от сградата, тъй като често падащите стени предизвикват сериозни травми. Не използвайте асансьора. Ако сградата е ниска или живеете на нисък етаж, веднага напуснете сградата.

Ако по време на земетресение сте на открито, отдалечете се от сгради и от електрически кабели и жици.

Ако по време на земетресението се намирате в кола, спрете колата до прекъсване на труса, но ако сте в близост до висока сграда или тежко съоръжение, веднага се отдалечете.

Земетресение

Ако сте в лодка, веднага гребете към брега, защото земетресението може да предизвика силно вълнение. Помнете, че след първият трус настъпва кратко затишие, след което може да има нов, по-силен трус.

След като земетресението отмине, изключете газта, водата и тока. Ако има рухнала сграда, позвънете на необходимите телефони за помощ и се опитайте да помогнете на хората, които са затрупани.

Внимание! Не действайте сами, защото може да срутите отломките и да предизвикате смъртта на затрупаните.

Изкарайте децата и жените на безопасно място. Не пипайте мокри метални предмети, стойте далече от откъснати жици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest