Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Готварството извело хората пред маймуните

Готварството извело хората пред маймуните

AdminAdmin
Администратор
658318
Маймуни
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Учените предполагат, че простият, ежедневен акт на готвене може да е извел хората еволюционно напред в сравнение с маймуните.

Приготвянето на храна е "специфична особеност" на човешкото хранене, което най-вероятно води началото си от времето на изчезналият вид Homo erectus преди 1.8 милиона години.

Homo erectus са имали голям размер на мозъка и тялото и мнозина смятат, че растежът на този вид, занимаващ се с ловуване като начин на живот, е подхранен от консумация на сготвено месо. Но учените не са сигурни защо тези първи „готвачи” са започнали да готвят храната.

Ричард Рангам, биолог - антрополог в Харвардския университет, представя нови доказателства за своята хипотеза, а именно, че готвенето намалява разхода на сила за ядене. Според него, за приматите, включително и хората, енергията е от изключителна важност и ето защо чрез естествения подбор се правят опити за нейното увеличение.

Готвенето прави храните съдържащи скорбяла желеобразни, разбива протеините и омекотява твърдата храна. Такива структурни и химически промени правят храната по-лесна за ядене и преработване.

Бебе готвач

Преминаването към сготвена храна се отразява и върху съвременната човешка анатомия. От една страна, челюстите са значително по-малки и по този начин по-трудно могат да захапват твърди храни, отколкото тези на нашите предци.

Също така, червата на днешния човек не са способни да преработват сурови материали, толкова ефективно като готвени храни.

Друго, което ни поставя над маймуните, според Леонард, е необходимостта от по-високо качество на храната и по-висока калоричност.

Хората имат "забележителната способност" да намират и приготвят много видове храни, което води до голямо разнообразие на здравословни храни в целия свят, отчита Леонард.

В наши дни се консумира разнообразна и калорична храна, но за

разлика от предците ни, хората далеч не са подложени на толкова движение и упражнения. Изследвания са установили, че древните ни предци са ходили почти всеки ден около 13 км.

Според Леонард, това е "забележително близо" до съвременните препоръки да се ходи ежедневно около 9.6 км, което прави древния начин на живот значително по-здравословен.

"Ние сме жертва на нашите еволюционни успехи", казва Леонард.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
52
42
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
марина
марина
19.12.2012 08:27
Стига с тези маймуни и еволюции!Колко още доказателства и генетични и антропологични и исторически ви трябват, за да разберете, че хората нямат нищо общо с маймуните? Готварството ни било извело пред маймуните, а защо да не са порно-филмите? Порнофилмите са също толкова "убедително" научнодоказателство, че сме изпреварили маймуните.
0
0