Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Може ли да си умре човек от страх?

Може ли да си умре човек от страх?

AdminAdmin
Администратор
658318
Може ли да си умре човек от страх?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Отговорът е положителен, смятат специалистите, а като причина за подобен изход сочат реакцията на организма към стреса.

Медицинската практика показва, че в екстремни ситуации хората действително могат да умрат от "разрив на сърцето". Годините, слабите съдове, организмът, отслабнал от болестите са едни от най-сериозните рискови фактори.

Може ли да си умре човек от страх?

Но от стрес може да се умре на всякаква възраст, а понякога това може да се случи и с напълно здравите хора.

Смъртта, причинена от силен страх, е напълно възможна, смятат специалистите, а като причина за подобен изход сочат реакцията на организма към стреса.

Под влиянието на страха, също както е и при животните, възниква т.нар. рефлекс за бягство (или сражение). Именно той осигурява оцеляването в различни екстремни условия.

За него са характерни:

- учестеното сърцебиене,

- засилването на кръвния ток в мускулите,

- разширяването на зениците,

- отслабването на способността към усвояване на храната (както се казва в такива случаи, на тялото не му е до ядене).

Може ли да си умре човек от страх?

Целият организъм започва да работи с повишена интензивност. В този момент дори и най-слабият човек получава такъв прилив на енергия, че може да развие невероятна за него скорост или да даде значителен отпор на противник, забележимо по-силен от него.

Признак, че такива способности са нещо обичайно и те са заложени от еволюцията е и фактът, че ако в такъв момент предприемем нещо, то не нанася никаква вреда на нашето здраве.

В доста случаи обаче човешката психика забранява действието - човек се старае да потисне стреса. Докато гените го подтикват към действие - за да се предпази.

За привеждането на организма в такова състояние на "бойна готовност" е отговорен адреналинът, който бързо се разпространява и въздейства на нервната система. Но в големи количества той е вреден за организма и може да увреди основните вътрешни органи - сърце, бели дробове, черен дроб.

Най-често причината за "смърт от страх" е нарушение в работата на сърцето, към което първо се насочва произведеният адреналин. Под неговото въздействие в клетките проникват калиеви йони, които на свой ред заставят сърцето да се съкращава по-интензивно.

Ако количеството адреналин е твърде голямо, се появява лация - патологично по своя характер често сърцебиене, което повече прилича на треперене. Ако ритъмът не се нормализира своевременно, това може да стане причина за смърт.

Освен страх, до подобно състояние може да доведе и всяка една силно отрицателна (а понякога и дори точно обратното - положителна) емоция.

Например статистиката сочи, че в Германия по време на последното световното първенство по футбол е регистриран повишен брой на внезапните смъртни случаи. Същото се е наблюдавало и при нюйоркчаните през 2001 г. - до седмица след терористичната атака срещу Световния търговски център.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Габи
Габи
09.05.2011 16:49
Естествено, че човек може да умре от страх. Та той може да получи сърдечен удар.
2
3