Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как да преодолеем страховете си

Как да преодолеем страховете си

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
763108
Как да преодолеем страховете си
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Всеки човек на този свят се страхува от нещо. И това е нещо, което е нормално, това е част от човешката психика. Когато обаче страховете ни минат границите на нормалното, обсебят ни и започнат да ни пречат да живеем, то вече нещата излизат извън контрол.

Как да се борим със страховете си, когато вече напълно са ни обсебили? Най-разпространените страхове са от летене, височини, смъртта, затворени пространства. Има и по-редки, като например страх от предмет. Всеки човек, ако се замисли може да си припомни за нещо, което предизвиква чувство за страх.

Причина за поява на постоянен страх от предмет или ситуация може да бъде силен стрес, преживян в миналото. Страхувайки се да не почувства този стрес отново, човекът продължава да подхранва страха си.

Не разглеждайте страховете само в отрицателната им страна. Те все пак дават възможност да преодолеем самите себе си, да научим нещо ново и да подобрим качеството си на живот. Трябва обаче да положим усилия, за да се освободим от страховете.

Осъзнайте проблема и намерете причината за неприятната фобия. Тя може да се съхранява във вас още от детските години – смъртта на близък може да бъде причина за панически страх от смъртта.

Поговорете с човек, на когото имате доверие и който ще ви разбере. Единственото условие е той да не страда от същите страхове като вашите. Отговорете искрено на неговите въпроси, а в хода на разговора може да откриете нови начини за борба със страха.

Най-добрият начин да се справите със страха е като го погледнете право в очите. Ако се страхувате от височини, то качете се на високо. Когато преодолеете страха си вие ще сте различен и най-вече свободен човек. Не бива да позволите на страховете да контролират живота ви и начина, по който го живеете.

Все пак трябва да отбележим, че известна доза страх винаги е от полза. Страхът е един вид инстинкт за самосъхранение и в малки количества е приемлив. Не бива обаче да се минават границите на страх и панически страх, затова вземете живота си в ръце и го живейте пълноценно и в хармония със себе си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
46
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (12)

Изпрати
Бети
Бети
01.03.2014 23:03
А когато ни е страх от самите нас, от миналото , когато сме страдали? Как да се излекуваме?
4
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
04.09.2014 22:22
Отново когато споделим с близък човек. Но е важно да сме сигурни, че човека отсреща ще ни изслуша и ще ни посъветва, а няма да започне да съди постъпките ни.
0
3
Анонимен
Анонимен
03.02.2014 08:10
Не ме мислете за луд но ме е страх от Самара,Кървавата мери,Дама пика и т.н.щом настане мрак немога да погледна огледало Също имам страх като
5
1
Анонимен
Анонимен
11.11.2013 22:09
аз винаги съм искал да направя странично предно и задно салто но ми беше страх да падна и да се нараня ама знам че ще го мога и нещо отвътре ми казва че ако вярвам в себе си и ше го мога.
1
2
Monny Monsterr
Monny Monsterr
04.09.2014 22:24
Пробвай да го направиш въпху повърхност, която хем е мека, хем достатъчно стабилна.. например да поставиш няколко слоя дебел плат на твърда зема и на това място трнирай салто.
0
3
Анонимен
Анонимен
19.06.2013 13:13
Знам , че може да ме помислите за луда , но се страхувам най-
вече от Самара Морган и от Кървавата Мери.Вечер ,когато погледна в огледалото веднага отвръщам поглед от него , защото ме е страх , че може да се появи нещо ужасяващо.Гледала съм много клипчета с тях , но винаги съм ги спирала по средата.Някоя да ми обясни това нормално ли е или полудявам.??? ;-( :-( :'( ♥♡
0
2
Monny Monsterr
Monny Monsterr
04.09.2014 22:27
Ами всъщност не си луда. Вярно е, че доста от нас са гледали страшни клипове и филми.. често се случва да мислим за подобни неща и да не можем да заспим. Мен също ме е страх от огледала. Чела съм доста неща за тях... примерно че могат да бъдат портали към други светове и подобни... варвам, че огледалата имат голяма сила и доста влияят. Също така знам, че ако в стаята и по-специално срещу леглото си имаш огледало, ще имаш неспокоен сън.
0
2
Стаси
Стаси
27.11.2012 17:17
Може да прозвучи тъпо, но ми е изключително трудно да спя в пълен мрак, без нещо да ми свети. Събуждам се през нощта ако някой случайно загаси светлината, която съм си оставила. (Най- често телевизора или лаптопа). Мога да спя на тъмно, разбира се, но ми е зверски неспокойно- събуждам се, трябва да стана и да се разходя преди да се опитам да спя пак.
2
0
Monny Monsterr
Monny Monsterr
04.09.2014 22:29
Знам какво ти е. Аз лично трудно заспивам сама и имам неспокоен сън. Това ми е от малка. Единствено в моята стая мога да спя сама на тъмно, като и тогава има изключения.
0
2
снежа
снежа
14.06.2012 02:54
Аз се изплаших в съня си при земетресението-вратата на гардероба е плъзгаща и това тракане ме смрази,а и детето.. От тогава през нащта си правя компания с чичо гугъл,защото като легна започва едно сърцебиене.....,а не искам да поставям на изпитание това чувство-ставам и правя неща които ме отвличат и харесват-докога не знам и това ме притеснява.
0
0
Рене от ресторанта
Страх и фобия има разлика по-между им. Човешко е да се страхуваш , и както се казва : само глупаците не се страхуват. Когато страха се превърне в проблем, трябва да се потърси помощ. Насочете се към народна медицина за успокоение.
0
0
Диана
Диана
15.01.2014 14:05
Не ти се получава да се правиш на професор. ;) Не допускай елементарни грешни и е възможно някой да те вземе насериозно
0
0
Morena
Morena
01.04.2012 21:40
Аз имам страх от височини, но не бих скочила от високо.
1
0