sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Цивилизацията на древните елини

Цивилизацията на древните елини

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
903180
Цивилизацията на древните елини

През 2 хил. пр. Хр. в региона на Средиземно море в резултат на появата на индоевропейци и по време на Великото преселение на народите по долното течение на река Дунав започва да се говори за елини. От 1800 г. пр. Хр. те започват да се установяват по своите земи между Йонийско и Егейско море. Започва сливането на ранните гърци с техните предшественици, известни като микенска цивилизация. Те достигат Родос и Кипър и бреговете на Мала Азия, а след това Крит. Тяхната миграция е последвана от тъмните векове - това са два века на хаотични движения на племена в Гърция. Края на този период е към 900 г пр. Хр., когато разпределението на Гърция между различните племена е напълно завършено.

През 800 г. пр. Хр. има още едно разширяване чрез създаването на колонии. Бреговете и островите на Анадола са заети от дорийци и йонийци и еолийци. Колониите достигат до Черно море на север, минават през източната част на Средиземно море, достигат делтата на река Нил и долните части на Италия.

Цивилизацията на древните елини

Въпреки огромните територии, които обхваща елинската цивилизация, хората са се чувствали като един народ, а големите спортни състезания са имали обединяващ ефект. Елините притежавали силен интелект и гъвкаво въображение. Те са се възползвали от своите познания и постигат много по отношение на астрономията и математиката, стават учредители на европейската философия и наука. Постиженията им в архитектурата също са значителни.

Силната политическа мисъл на елините произвежда различни системи на управление, а в днешните конституционни модели има взети части именно от гръцките модели. Като цяло политическото развитие на древните гърци минава през няколко периода: Първо е властта на царете, след това феодален период, през олигархия от благородни земевладелци до различните степени на демокрация. Често е имало и периоди, когато отделни лица завземат властта в градовете-държави и управляват като тирани.

Въпреки непрекъснатите вътрешни спорове, гърците успяват да се пазят от азиатските набези. Заради съпротивата на гърците през 5 в. пр. Хр. те достигат своя най-силен период. В класическия период на Атина постиженията оставят траен отпечатък, но политическите борби между Спарта и Атина отслабват значително мощта на гърците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
45
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Потребител#156571
Какъв е тоя "сурогат" по "история"!!!???Такива Глупости Вече Никой не пише и не вярва!Етиопските семити преди да дойдат по тези места от 1150г пр. н.е.са идвали единствено като Пирати!В 1250г.пр.н.е. начело със своя главатар Данай,прогонени от Египет идват и се установяват по тези земи и започват да се наричат "данайци"!Следват векове на асимилация на гостоприемните Пеласгиици ,едно от 100-те тракииски племена,заграбване и изопачаване на тяхната история и цивилизация от примитивните Чернокожи етиопски семити!Херодот(кариец)пише"..по рано тази страна се населяваше от пеласгийци,говореше се пеласгийски и се наричаше Пеласгия...сега се наричат "елини"и се говори елински!Между другото и това наименование "елини"(ело-ин)е също "приватизирано от црънгелите дошли от Африка!Единственото "цивилизационно" нещо което са донесли от Африка са Номадските Погребения ,за които мълчат като Утрепани риби!"Древната" им "история"е с надпис "Произведено в Германия" през 19-ти век!Крайно време е Вече да не се пишат подобни Измишльотини,които разсмиват все повече хора!
6
4
ХРИСТО
ХРИСТО
25.05.2013 18:53
АБСОЛЮТНО СЪМ СЪГЛАСЕН С КОМЕНТАРА , ЧЕ ТОВА Е НАЙ ГОЛЯМАТА ЗАБЛУДА ЗА ГРЪЦКАТА КУЛТУРА И НАСЛЕДСТВО . ИМА ДОСТАТЪЧНО ИЗТОЧНИЦИ КОИТО ГО ДОКАЗВАТ.
5
8
българка
българка
13.04.2013 02:44
Глупости! Няма цивилизация на древните елини, както няма и древни елини! Имало е траки!!! От Египет се преселват евреи, данайци, на по рода си –данайския род. Данайците подчиняват с хитрост,лукавство и насилие миролюбивото тракийско население(пеласги и др.)и принуждават всички да се наричат данайци. Крадат постепенно културата, боговете и обичаите на траките–включително и олимпийските игри–и така се създава една от най–големите лъжи в историята на съвременното човечество поддържана през вековете– историята за цивилизацията на елините, или древногръцката култура. Темата е огромна, който иска може да намери и прочете, последните години доста исторически измами се опровергават.
8
7