Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Седемте тайни принципа на древен Египет

Седемте тайни принципа на древен Египет

AdminAdmin
Администратор
658318
Древен Египет

За люлка на фундаменталните езотерични и окултни учения се смята Древен Египет. Тези учения оказвали много силно влияние върху философиите на всички народи, нации и хора в продължение на хилядолетия. Великите Адепти и Майстори, които живеели в тези времена, никога не били надминати, а и рядко били достигани през вековете.

В Египет се намирала и Великата ложа на Ложите на Мистиците. През нейните храмове минавали Неофити, които след това като Жрец, Адепти и Майстори се отправяли към четирите края на света, носейки в себе си скъпоценното знание, с готовността, грижата и желанието да го предадат, на онези, които били готови за него.

Сред най-великите Майстори на Древен Египет някога живял един, когото Майсторите приветствали като “Майстор на Майсторите”. Този човек, ако наистина е бил “човек”, е живял в най-дълбока древност. Това бил Хермес Трисмегист - бащата на Окултната мъдрост, основателя на астрологията, откривателя на алхимията. Подробностите за неговия живот са изгубени за историята поради отдалечеността във времето, въпреки че няколко древни страни спорели помежду си за честта да бъдат негово родно място.

Древни Египтяни

И до днес терминът “херметичен” се използва в смисъл на “таен”, “запечатан така, че нищо да не може да излезе” и т.н. Това се дължи на факта, че последователите на Хермес винаги спазвали принципа на секретност в своите учения. Те не вярвали в това, “да се хвърлят бисери на свинете”, а по-скоро защитавали позицията “мляко за бебетата; месо за мъжете” - две максими, познати на читателите на християнските свещени писания, но които египтяните са използвали векове преди християнската ера.

Тази политика на грижливо разпространение на истината винаги е била характерна за херметиците, до наши дни. Херметичното учение може да се срещне във всички страни, сред всички религии, но никога не се отъждествява с една отделна страна, нито с отделна религиозна секта.

Причината за това се дължи на предупреждението на древните Майстори да не се допусне Тайното учение да изкристализира във вяра. За неспазилите тази забрана има много исторически потвърждения като Индия, Персия, Гърция, Рим, където чистата философия била задушена от религиозните догми, култове и теология.

Винаги обаче са живели посветени с вяра, които са пазели жив Пламъка на Тайното учение. То е било предавано от Учител на Ученик, от Посветен на Жрец, от уста на ухо. Когато изобщо било записвано, значението му е било забулвано в термините на алхимията и астрологията, така че само онези, които притежавали ключа, са можели да го прочетат правилно.

В древността съществувала компилация от някои основни Херметически учения, която била известна като “КИБАЛИОН”. Представяме ви пълният текст на аксиомите, които съдържа тази малка книжка.

СЕДЕМТЕ ХЕРМЕТИЧНИ ПРИНЦИПА

Седемте тайни принципа на древен Египет

1. Принцип на менталността - “ЦЯЛОТО е УМ; Светът е ментален.”

2. Принцип на съответствието - “Каквото горе, това и долу; каквото долу, това и горе.”

3. Принцип на вибрацията - “Нищо не е в покой; всичко се движи; всичко вибрира.”

4. Принцип на противоположностите - “Всичко е двойствено; всяко нещо притежава два полюса; всяко нещо има своя противоположност; еднаквото и различното са едно и също; противоположностите са еднакви по своята природа, но са различни по степен; противоположностите се привличат; всички истини са полуистини; всички парадокси могат да се помирят.”

5. Принцип на ритъма - “Всичко тече навътре и навън; всяко нещо има своите приливи и отливи; люлеенето на махалото присъства във всяко нещо; ритъмът на залюляването надясно е ритъмът на залюляването наляво; ритъмът се уравновесява.”

6. Принцип на причината и следствието - “Всяка Причина има свое Следствие; всяко Следствие има своя Причина; всяко нещо се случва в съответсвие със Закона; Случайност не е нищо друго, освен името на Закона, който не е познат; съществуват много нива на причиняване, но нищо не се изплъзва от Закона”

7. Принцип на рода - “Родът е във всичко; всяко нещо притежава свой Мъжки и Женски принцип; Родът се проявява на всички нива”

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
44
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
26.06.2012 06:16
Това са част от космическите закони /принципи/,които никой не може да промени, защото ще наруши баланса във Вселената.Божественото не се коригира, трябва да се спазва. Сега се хвъргат стотици милиони в Големия адронен колайзер, да се търси божествената частица. Можете ли да си представите с каква техника разполага Великият Творец,за да създаде Вселената и неизвестно колко други частици, които земната наука никога няма да открие.
6
0