sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Египетските символи и тяхното значение

Египетските символи и тяхното значение

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Египетските символи и тяхното значение

Древните египетски символи имат специални значения, те са били свещени за египтяните от древността.

На първо място е Анкх – египетският кръст. Най простото тълкуване на този символ е, че Анкх е символ на Египет. Овалът символизира делтата на Нил, а останалата част – самата река, дала възможност за живот в пустинята.

Друго тълкуване на кръста е като символ на изгряващото слънце и раждането на новия ден. Тъй като в „Египетската книга на мъртвите” са запазени изображения на Джед – ствола на дървото, подържащо Озирис, от двете страни на което са Изида и Нефтида. От Джед израства анкх с човешки ръце, които държат слънчевия диск.

Египетският кръст е комбинация на мъжките и женските символи на Озирис и Изида, като съюз на Небето и Земята и оттук – символ на новото раждане.

Знакът обединява в себе си кръста като символ на живот, и кръга като символ на вечността. Заедно те означават безсмъртие. Като вариант овалът може да означава вечност, а кръстовидното разширение в надлъжната и напречната плоскост – прехода от безкрайността в пространството.

Египетските символи и тяхното значение

Така анкх е символ на живота, при което живот на всички нива. Египтяните са изобразявали анкх върху амулети, за да удължат живота си на земята. С амулетите са били погребвани, за да ги чака живот в другия свят. Този символ е бил заимстван от коптските християни и използван като традиционен кръст.

Скарабеят преработва безформения мек тор, като го преобръща, докато не се превърне в съвършена сфера. Отлагайки яйцата си в гниещата топка, скарабеят я търкаля от изток на запад и след като изрови дупка, я скрива за 28 дни.

На 29-я ден я изравя, хвърля я във вода и от там излизат новоизлюпените скарабеи. Смятало се е, че бръмбарът повтаря пътя на Слънцето, което възкръсва.

Египтяните вярвали, че тялото на мъртвеца носи в себе си зародиша на нов живот – безсмъртната, свещена душа, която след смъртта на тялото се освобождава и възкръсва в другия свят, продължавайки пътешествието си по небесните пътища.

Скарабеят винаги е бил смятан за символ на импулса, който получава душата за небесния си полет, за възраждането й в духовния свят, след като умира и изтлява всичко материално.

Той олицетворява съкровената сила на сърцето, която човек трябва да пробуди в себе си, за да се възроди, умре, възкръсне, преодолявайки всички препятствия, които има в живота и в смъртта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest