sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Древен Египет»Египетската богиня на плодородието

Египетската богиня на плодородието

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Египетската богиня на плодородието

Египетската богиня на плодородието е Изида. Тя е символ на женствеността и на съпружеската вярност, на водата и на вятъра, тя е съпругата на бог Озирис.

Изида е почитана от жените, тъй като е обучила египтянките да тъкат, да жънат, да лекуват болести и е създала институцията на брака. Когато Озирис заминал на пътешествие по света, Изида управлявала страната вместо него. Тя била мъдър управник и под нейно владичество всичко процъфтявало.

Когато Изида разбрала, че Озирис е убит от Сет, тя била съсипана от мъка. Тя отрязала своята коса, облякла се в траурни одежди и започнала да търси тялото на мъртвия си съпруг. Деца разказали на Изида как видели ковчега с тялото на Озирис да плува по Нил. Водата го изхвърлила до дърво, което растяло до брега. Дървото започнало да расте много бързо и погълнало изцяло ковчега.

Местният цар заповядал да отрежат дървото и го използвал за колона, която крепяла покрива на двореца му. Изида започнала за работи като слугиня на царското дете.

Египетската богиня на плодородието

Всяка нощ Изида слагала детето на царя в огъня на безсмъртието, а самата тя се превръщала в лястовичка и летяла около колоната с тялото на мъжа си.

Когато царицата видяла детето си в огъня, тя изпищяла, от което детето изгубило безсмъртието си, а Изида трябвало да разкрие коя е.

Изида получила тялото на мъжа си и го скрила в блато. Но Сет го намерил и го разрязал на четиринадесет парчета. С помощта на египетските богове Изида намерила всичките части, освен пениса, който бил погълнат от риба.

Тя успяла да възроди Озирис и заченала от него бога на небето Гор. Изида била толкова популярна в Египет, че постепенно й били приписвани чертите на други египетски богини.

Тя била почитана като покровителка на всички родилки, като богинята, която определяла съдбата на новородените царе на Египет. Култът към богинята Изида повлиял дори върху християнското изкуство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest