sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Анубис - Древноегипетският бог на смъртта

Анубис - Древноегипетският бог на смъртта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
903183
Анубис - Древноегипетският бог на смъртта

Древноегипетският бог на смъртта е Анубис. Текстовете от пирамидите на Старото Царство свързват именно Анубис с погребването на фараоните. Той е споделял Царството на мъртъвците с Озирис, друг бог от египетската митология.

Анубис надзиравал балсамирането, играел е важна роля като пазител на смъртта и господар на мумификацията. С течение на времето са му приписвани различни роли. Например в публичните процеси е бил търсен, за да ръководи хората.

Анубис е провъзгласен за бога, който защитава мъртвите хора и ги насочва по пътя от живота към смъртта. Най-често е изобразяван като полубог или получакал. Рисуването му като чакал най-вероятно се свързва с животните, които са обитавали гробищата в Древен Египет. Точно чакалите често са разравяли човешките останки, което се смята, че е дало точно този образ на Анубис.

Почти навсякъде богът на смъртта е свързван с черния цвят, който изобразява черната почва и така плодовитата долина на Нил. Този образ е символизирал и прераждането, живота след смъртта. Често по рисунки, Анубис е показван да присъства на мумифицирането или пък да стои на върха на нечия гробница. Във времената на фараоните той е носел специален костюм. Вярванията казват, че той е и богът на подземния свят и в тази си роля е изобразяван като жена – Анпут, със своята дъщеря Кибечет. Като бог на подземното царство се казва, че той е бил роден от случайното съчетание на Озирис и Нефтида – съпругата на Сет.

Вярва се, че именно Озирис е поставил Анубис за защитник на мъртвите души. Приписвани са му и много други роли: Собственик на везните на правосъдието, господар на Амит, който е отправял молитви за порочните души, господар на култовия център Синополис, небесен бог, пътеводител и защитник на душите, бог на гробовете, надзирателя на мистериите. Помогнал е на Изида да събере частите от тялото на Озирис, след като Сет ги разпръснал по целия Египет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иван Ташев
Иван Ташев
28.08.2017 14:19
Интересно,да правилно той е предводител на душите-съгласен. Но има някъде неточности,според египтологията. Нищо лично.
0
0