sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-великите открития на 21 Век

Най-великите открития на 21 Век

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
763189
Най-великите открития на 21 Век
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

От началото на новият век изминаха няколко години, но вече има класация за най-великите открития през този период.

1. Скоростта, с която се топят ледовете. Оказа се, че тя е по-висока, отколкото предполагаха учените преди. Гигантските ледници на Гренландия и Антарктида се топят по-бързо. Прочутата снежна шапка на Килиманджаро, както и на други планински върхове могат да изчезнат напълно. Ледовете на Арктика бързо намаляват, което означава, че през летния период Северният ледовит океан ще остане без ледове. Проблемът, който е най-важен са последиците от топенето. Някои прогнози споменават, че следствие на повишаване на нивото на световния океан, цели градове и острови ще останат под водата.

2. Начертаването на картата на човешкия геном – 10 години и международно сътрудничество на учени бяха нужни, за да бъде направена чернова на целия геном на хората през 2000 г. През 2003 г. беше завършена окончателната версия. Разкриха се най-малките подробности за това какво в действителност представлява човешкото същество.

3. Откриването на вода на Марс – през 2008 г. апаратът „Феникс” на НАСА кацна на планетата и потвърди наличието на вода и даде надежди, че в тази среда могат да се развиват микроби.

4. Получаване на стволови клетки по етичен път – През 2007 г. учени накараха обикновени кожни клетки от човек да се държат като ембрионални стволови клетки. Възрастните клетки се оказаха, такива които могат да се окажат какъвто и да било друг вид клетки. Това откритие може да осигури така необходимите за терапевтични цели стволови клетки, без да се налага прибягването до клониране на ембриони.

5. Управляването на протези с помощта на мозъчни сигнали – през последните години бяха постигнати значителни успехи в контролирането от хората на автоматизирани части на тялото и компютрите с помощта на човешкия интелект.

6. Откриването на планети „пришълци” – През 2008 г. астрономи, чрез помощта на космическия телескоп „Хъбъл” и инфрачервените обсерватории „Джемини” и „Кен” на Хаваите откриват екзопланети, които кръжат около далечни звезди.

7. Новите предци на хората – през 2002 г. в Чад археолози откриха череп на 6-7 млн. години, принадлежал на Тумай. Само черепа не успя да докаже дали този прародител е ходил изправен. През 2009 г. в Етиопия беше открит пълен скелет на хуманоида Арди на 4.4 млн. години.

8. Потвърждаването на съществуването на тъмна материя – през 2006 г. астрономиха заявиха, че са се сдобили с доказателства за наличието на тъмната материя.

9. Изучаването на меките тъкани на динозаврите – през 2005 г. учени заявиха, че са намерили костна матрица, кръвоносни съдове и други клетки на фосилизирана кост от бедро на малък Тиранозавър рекс. Получените аминокиселини напомнят тези на съвременните пилета, което говори за връзка между динозаври и птици.

10. Откриването на нов космически обект в Слънчевата система – това е планетата джудже „Ерида”, която е с 27% по-голяма от Плутон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
44
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
07.03.2012 10:23
А са минали само 11 години... Какво ли ще открият още земните жители? Ще ни трябва помощ и от вън...т.е. от космоса.Колкото науката върви напред, толкова отслабва ролята на църквата. Църквата ни е МЕНТЕ- поповете също!
1
0