Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Мистерията на Стоунхендж разгадана?

Мистерията на Стоунхендж разгадана?

AdminAdmin
Администратор
658318
Мистерията на Стоунхендж разгадана?

Според неотдавнашна публикация на „Ню Йорк Таймс” във връзка с изследвания, в които активно участва и „National Geographic Society”, част от тайната на Стоунхендж е може би вече разкрита, а именно: мистериозните камъни представляват всъщност надгробни паметници.

Нови методи на радиовъглеродно отчитане показват, че местността около мрачните камъни на равнината Салсбъри в Англия е била използвана като гробище от 3000 г. пр. Хр. до времето след построяване на паметниците - около 2500 г. пр. Хр. Основавайки се на предмет, приличащ на каменен боздуган /символ на властта/, който е намерен в един от гробовете, археолозите твърдят, че това вероятно е гробище на управляващата династия, отговорна за изграждане на Стоунхендж.

Според други учени, загадъчните камъни, обградени от ров и земни насипи в концентрични кръгове, маркират свещено място за изцеление. Тази идея е толкова стара, колкото и средновековната литература, която включва разкази за Стоунхендж като мемориал на мъртвите. Така че, според експертите може би има елемент на истина и в двете хипотези.

Неотдавнашно изследване показва, че Стоунхендж е бил използван в продължение на повече от 500 години като гробище. Първите гробове са открити в изкопа около паметниците.

"Сега е вече ясно, че погребенията са основен компонент на Стоунхендж във всичките му основни етапи", заявява Майк Паркър Пиърсън, археолог от Университета Шефийлд в Англия.

Мистерията на Стоунхендж разгадана?

Изследователите твърдят още, че около 240 души са били погребани там, като всички са били кремирани. Други доказателства от Британските острови сочат, че погребенията на самите тела не са били популярни в тези времена и че кремацията е обичай на елитното общество.

Друг археолог от Шефийлд, Андрю Камерхер, посочва още една причина да се смята, че в Стоунхендж са погребани само елитни семейства. Той отбелязва, че това е малкият брой погребения от по - ранния период и нарастващият им брой в следващите векове, което се дължи на размножаване на тези семейства.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest