Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Защо е хубаво да искаме прошка

Защо е хубаво да искаме прошка

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Защо е хубаво да искаме прошка
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На Сирни Заговезни, в неделя, 26 февруари, се иска прошка от членовете на семейството, а също така от приятели и познати. Това е начин да се покаже християнското благородство. По този начин човек пречиства душата си, както с постите пречиства тялото си.

На празника, който е известен като прошка, на възрастните се целува ръка и се иска прошка за всички волни и неволни неприятности, които човек е причинил. Според народната традиция отговорът е „Просто да ти е” или „Простено да ти е”.

Прощаването е важен ритуал, защото, когато събираме негативни емоции спрямо някого, ние нанасяме непоправима вреда на самите себе си.

За човешката психика е важен характерът на емоциите, а не това, към кого са адресирани. Когато сме обидени, водим постоянен вътрешен диалог с човека, който ни е обидил, градим планове за отмъщение и така подклаждаме негативните емоции.

Защо да искаме прошка

Рано или късно тези емоции излизат навън, отразяват се на околните, обикновено на най-близките около вас. След това те се връщат като бумеранг към самите вас.

А и когато имаме негативни емоции спрямо човека, който ни е обидил, ние оставаме вътрешно свързани с него.

Затова умението да се прощава е залог за мирно съществуване – както с останалите хора, така и с вътрешния ви свят.

Понякога можете да простите, без да подновявате отношенията си с човека, който ви е излъгал или обидил. За да простите на някого, който ви е обидил или ви е сторил нещо неприятно, помислете за това, че този човек има и добри качества.

За да се отървете от болката, която се е насъбрала в душата ви, трябва да я осъзнаете. Кажете обидата си на глас, напишете на лист какво изпитвате, а след това го изгорете - това ще ви помогне да се отървете от негативните емоции.

Задължително е да се научите да прощавате, за да живеете в хармония със себе си и с околните.

Знаете ли какво да сготвите на Сирни Заговезни? Вижте повече за трапезата на Сирни Заговезни

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
56
46
31
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
СНЕЖА
СНЕЖА
26.02.2012 16:33
Не знам как да започна Днес е наистина ден за прошка но ако като мен си насъбирал обиди и злини цели 27 г как мислите с едно прости да се рашат проблемите и аз НЕ ПРОСТИХ казах му че трябва да мине поне още толкова време с ковеето да ме убеди че се е променил спрямо мен тогава евнтуално мога да помисля за прошка Но аз дали ще съм жива след тези години едва ли затова сега няма да простя НЕ МОГА за мен ще е лицемерие да кажа простено ти е като в душата си не съм простила а аз съм прекалено изстрадала и почтенна за да бъда лицемер дор и това да смъртен грях амин...
6
0