Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Червен конец против уроки

Червен конец против уроки

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
763109
Червен конец против уроки

Няма конкретни данни откога се е зародила традицията за връзване на червен конец, но вярването, че предпазва от уроки се е запазило и до наши дни. В миналото червен конец се е връзвал на онези, които са слаби и уязвими, нежни и много красиви. Това са бебетата, булките, хубавите девойки и родилките. Тези, които са най-застрашени, че нещо би могло да им се случи.

В традиционната българска култура, червен конец се връзва обезателно на всеки на Игнажден. Тогава започват мръсните дни. Това са дните между Игнажден и Йордановден, вярвало се е, че водата тогава не е кръстена и всякакви сили са се движили, непрекъснато е имало някаква опасност. За да се защитят хората, на които се е налагало да излизат от дома си след стъмване, слагали червено конче, на което се е слагало чесън, синьо мънисто, за да се подсили лечебната сила на конеца. Традицията поверява това конче да се носи, докато не се разруши само, т.е не бива да се маха самоцелно.

В народното поверие няма точни указания как да се върже кончето, но от съществено значение има кой го връзва. Това трябва да е най-старата жена в къщата. Съществено е и разделението по полове. Дясното е символ на мъжкото начало, докато за жените се слага на лявата ръка.

Според други поверия, червеният конец винаги трябва да е на лявата ръка, за да е по-близо до сърцето и да не спира положителната енергия, която идва отдясно.

Някои други вярвания гласят, че червен конец се е връзвал срещу безпаричие. Скъсан джоб, който е зашит с червен конец, няма да остане празен. Също така е бил основа за всяка магия, независимо за добро или зло.

Има и поверие за това от какъв конец трябва да са нишките. Памучните конци са се използвали за защита от уроки и магии, копринените – за привличане на любов и подобряване на финансите. Вълнените нишки са се използвали за защита и възстановяване. Ленените нишки се ползвали за направа на амулети за любов и гривни, които са предназначени за защита на най-малките – децата.

Ако вярвате, че червения конец би могъл да ви предпази от уроки, то вържете си един, ако пък не вярвате просто си помислете, че ако не ви помогне, то и със сигурност няма да ви навреди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest