Русалките - мит или реалност?
Mermaids - Myth or Reality?
Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Русалките - мит или реалност?

Русалките - мит или реалност?

AdminAdmin
Администратор
658318
Русалките - мит или реалност?

Има ли русалки, еднорози, дракони, феи и елфи? Много твърдят, че това са измишльотини, но някои истории оборват наличието на митични русалки. Предценете сами....

През 1830 година на Хибридския остров Бенбекула местни жители събирали водорасли. При абсолютно спокоен океан една от жените видяла съвсем наблизо във водата същество "изглеждащо като жена, с умалени размери". Съществото радостно плувало и се гмуркало във водата като малко дете. Не се плашело от близко стоящите хора. Когато мъжете решили да я оградят откъм океана, за да я извадят на брега, русалката с лекота отплувала навътре в него.

Русалките - мит или реалност?

Едно от момчетата с одобрението на възрастните хвърлило по нея камък, който я ударил. Дали поради тази причина или поради шок след няколко дни русалката умряла. Вълните я изхвърлили на брега. Очевидец разказва: "Горната част от тялото на това същество беше като на добре хранено дете на три-четири години, но с ненормално развити гърди. Косите бяха тъмни и блестящи, кожата бяла и мека. Долната част от тялото представляваше опашка, като на сьомга, но без люспи". Никой не знаел какво да правят с русалката, местния шериф Дънкан Шоу се разпоредил да я погребат в ковчег срещу мястото където била изхвърлена от вълните.

Известни са и други случаи на срещи с такъв вид миниатюрно същество. Русалка с големина на "десетгодишно дете" била забелязана край бреговете на Ирландия през 1819 година. Английският вестник "Дейли Телеграф" писал през 1886 година за двама рибари, които видели русалка, която преплувала под лодката им. Тя също била с големина на дете, според описанието на един от рибарите: "беше голяма като трийсетфунтова сьомга, ака ви лъжа нека господ ме накаже и не спечеля шилинг до края на живота си".

Малки русалки са забелязвани и в Балтийско море. Ето какво гласи етнографски запис от Естония: "Могат да се видят в морето. Преди буря могат да се появаят малки деца, приятел рибар видял едно, а до него русалка - жена. С гърдите си ги възпитават. Често сме ги виждали в реката. Плуват като малки човечета".

Във вестник "Шипинг Газет" от 4 юни 1857 година може да се прочете разказът на шотландски моряци, които под клетва пред Библията казали "близо до брега в морето с очите си видяхме същество с вид на жена, с бяло тяло, големи гърди и черна коса".

Речните русалки изглеждат по същия начин. В едно свидетелство от Русия през 1990 година е записано: "Изглежда като момиче, което стои сред блатото, косите са й черни, разпуснати. Лицето бяло, очите черни. Понякога е в реката. Седи на голям камък, с черни коси".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
530
430
316
28
10
Дай твоята оценка:

Коментари (167)

Изпрати
Валентина
Валентина
05.04.2015 13:58
honestly, вярвам в тях. страшно голяма част от океаните не е изследвана.
7
0
qna65281
qna65281
18.04.2015 13:43
В миналото хората са си представяли морските сирени по различен начин.Според древните гърци те са девойки с красива женска глава и тяло на птица.За моряците от средновековието пък сирените са прекрасни морски девойки , чиято предна половина на тялото е на жена а задната - на риба.Тези чудно хубави полужени - полуриби плували по вълните и подканвали моряците чрез песни да отидат при тях,за да ги погубят.Сирените често се явяват и в приказките за деца.Наричат ги русалки.
С напредването на науката се доказва , че сирените са просто морски обитатели,известни като морски крави.Това са бозайници , назовани от учените с името на митичните същества - сирени.Тези животни са с едро вретеновидно тяло,завършващо с плавник.Предните им крайници представляват падвижни гръдни плавници .Главата им отпред е притапена , с две малки очи и месести устни . Двете ноздри отпред на муцуната могат плътно да се затварят. За разлика от описваните митични същества, истинските сирени са кротки,беззащитни и флегматични водни обитатели.Те живеят на стада.Хранят се с водни растения.За нас е твърде трудно да си представим как тези едри и тлъсти животни с дебела набръчкана кожа са могли да изглеждат като красиви , омайващи обитателки на морето.
Множество пътешественици са записали предполагаеми срещи с русалки!Например Христофор Колумб е записал в корабният си дневник:Наблюдавах три морски деви.Обаче те не са така красиви ,както ги рисуват .Това едва ли ще ни учуди.
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
5
0
Маги
Маги
30.12.2014 16:14
Всъщност аз мисля,че съществувт по тази причина,че те са огромни и дълги риби приличащи на хора,но също Плами и Мони аз също ви подкрепям!Стават странни неща всеки ден така,че не е установено!
8
0
Asmodeus
Asmodeus
27.12.2014 19:47
Доколкото знам от документални филми (ако и на тях може да се вярва), русалките съществуват, но не са това, което описват в приказките и митологиите - не са красиви и миловидни жени, които спасяват от удавяне хората, а всъщност са ужасяващи хищни и опасни създания - полухора - полуриби (нещо като хора - амфибии).
Може би още съществуват някъде много надълбоко в океаните, където водолазки шнорхел не стъпва...
Не е добре хората да започнат да ги избиват, но не е добре и да ги търсят, най - добре е така - както нямаме никакъв пряк досег до тях.
6
0
Плами и Мони
Плами и Мони
26.11.2014 12:05
Изглежда че има хора които ни подкрепят.Благодарим ви.
12
0
Плами и Мони
Плами и Мони
26.11.2014 11:53
Аз вярвам в русалки също.Ами вие?Ако да подкрепете ни.
13
0
Ели
Ели
21.07.2014 14:44
Няма доказателства, че русалките съществуват ,но няма доказателства, че НЕ съществуват. Нищо не може да се каже със сигурност
11
2
гост
гост
03.04.2014 17:24
Има ли,няма ли не знам,но със сигурност зная,че има много неграмотно написани коментари.Студена пот ме облива,като видя някой да пише "ч" с "4" и т.н.НауЧте български,ама не само да пишете,ами и да говорите.Жалко е.И днес по телевизията се обиждат "у4иницити",че им казвали неграмотни.Пълен смях.
7
2
русалката от Мако
русалката от Мако
21.03.2014 16:26
Аз вярвам,че съществуват русалки и нито кактус нито няма значение може да ме накара да вярвам , че няма русалки
Те съществуват ВИЕ нямате и никога няма да имате вярата в Русалките
Само едно ще Ви питам като сте били малки не сте ли вярвали
Отговор Да
Не пишете глупости
15
3