sanovnik.bg»Статии»Сънища»Безсъние»Безсънието и как да се борим срещу него

Безсънието и как да се борим срещу него

AdminAdmin
Дарт Вейдър
656376
Безсънието и как да се борим срещу него

Безсънието е често срещан проблем в съвременния живот. Но при повечето хора, които се оплакват, се касае не за физическо или психическо заболяване, а за нарушения в поведението, в погледа върху живота.

Хора, които страдат от безсъние се решават да потърсят специализирана помощ години след като са открили, че имат проблем. Но повечето хора се притесняват, че са изгубили контрол върху нещо така просто като съня, а от друга страна смятат, че приспивателните са единственото спасение, а така само задълбочават проблема си.

За това ви предлагаме няколко съвета, с които се надяваме да ви помогнем да си почивате по-добре през нощта:

Ако, след като вече сте в леглото, не сте заспали до двадесетата минута, по-добре станете и се върнете чак когато “ви се затварят очите”.

Избягвайте да подклаждате у вас страх от идването на съня. Няма никакъв смисъл да си легнете в девет, само защото знаете, че сънят ще дойде в 11 часа. Препоръчително е да сте в леглото само през времето, през което наистина спите, за да не започнете да свързвате това място с безсънието.

Изпийте преди лягане една чаша топло мляко с мед. Не преяждайте вечер, защото ще ви е тежко на стомаха и изобщо няма да може да заспите. Нахранете се по възможност преди 22.00 часа и то с лека храна.

Безсънието и как да се борим срещу него

Използвайте методи за релаксация, ако не можете да заспите. Това ще ви помогне да премахнете напрежението, породено от мисълта “ Какво ме чака утре, ако не се наспя добре”.

Преборете се с грешните представи като тази, че е задължително да се спи по 8 часа, за да се чувства човек във форма.

Спомнете си поговорката “ Утрото е по-мъдро от вечерта” и оставете проблемите за сутринта. А и нали си спомняте какво си казваше незабравимата Скарлет О’ Хара от "Отнесени от вихъра"? “ Утре ще мисля за това”. Така тя със сигурност си е осигурявала няколко часа истинска почивка - без да се върти в леглото и да се измъчва с нерешими задачи…Защо не правим като нея!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Branka Kujović Rankov
Branka Kujović Rankov
14.03.2019 18:17
I zar limuntus kao E330 aditiv nije kancerogen?
A Vi ga reklamirate i koristite bas
0
0
Branka Kujović Rankov
Branka Kujović Rankov
14.03.2019 18:14
A opet zasto mislite da je limuntus = vinska kiselina?
Odakle ta prica?
0
0
Branka Kujović Rankov
Branka Kujović Rankov
14.03.2019 18:13
Postovana Sonja,zar ne bi trebalo tuziti proizvodjaca ako pise pogresno sastav na ambalazi?
0
0