Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес празнуваме Ивановден

Днес празнуваме Ивановден

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Днес празнуваме Ивановден
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На 7 януари Българската православна църква отбелязва паметта на свети Йоан Кръстител, който е покръстил Исус Христос във водите на река Йордан.

Този ден е веднага след Богоявление – денят, в който Исус Христос е приел светото кръщение. На Ивановден имен ден празнуват Иван, Иванка, Жана, Йоана, Йоан, Ивайло, Ивелина.

Това е денят, в който трябва да се махне украсата на коледната елха, а самата тя да се махне от къщата. На този ден се прави обредно къпане във водоеми и в домовете. В ледената вода се потапят за секунди млади мъже.

В топла вода в къщата се къпят малките деца. Тази вода се носи от близка река или от друг водоем и се затопля, за да са здрави децата през цялата година.

Според старите обичаи задължително е изкъпването на младоженци, които са се венчали преди по-малко от година време. Те не се къпят наистина, а се пръскат с вода от реката.

На този ден се ходи на гости на кумовете, тъй като Ивановден е и ден на почитането на кумовете. Младите носят на кума богата почерпка и бъклица с вино.

В България на този ден е имало традиция мъжете, които са обикаляли в Новогодишната нощ като коледари, да се събират и да изкъпят с ледена вода царя на коледарите.

След поливането с ледена вода той трябвало да почерпи останалите коледари, които идвали на пиршеството, облечени с костюми на различни животни.

На Ивановден гостите се гощават с традиционното за празника пълнено свинско бутче. На Ивановден не се канят гости, но ако не дойде нито един гост, това е лоша поличба за цялото семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest