sanovnik.bg»Статии»Сънища»Детските кошмари

Детските кошмари

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669358
Къща на ужасите

Ако през деня децата се сблъскват с редица проблеми, то нощта също е част от денонощието, когато дребосъците могат да изпитат неприятни чувства и емоции. По принцип когато сме обезпокоени, изпитваме страх или преживяваме стресова ситуация, най-често споделяйки неприятностите с близък човек проблемите като че ли ни олекват. Но за малките деца, които още не са развили способността да се изразяват кошмарите може да са нещо ужасяващо.

С развитието на способностите им да запаметяват редица случки от ежедневието и да фантазират, децата възпроизвеждат все по-наситени на цветове и богати на емоции сънища. Някои учени са на мнение, че сънуването се осъществява още в майчината утроба, макар и на много елементарно ниво, а пикът на сънищата се достига около 6-тата година на детето. Също така лошите сънища са много по-чести гости на децата, отколкото при техните родители.

Бебе

Не един път сте се будили посред нощ от силният плач на мъника, който е силно разстроен, няма видими симптоми или други фактори, които биха притеснили съня му. Ако това започне да се повтаря често, направете разбор на изминалия ден, изживял ли е някакъв стрес, трудно ли се е успокоил, има ли човек, който го разстройва, дълго време ли е прекарал пред телевизора, само детски програми ли гледа и т.н.

Сънят е отражение на реалността, силно преувеличен от намесата на въображението. Повечето от страховете свързани с ежедневието са се проектирали в сънищата и детето няма покой. Това може да се дължи на смяната на обстановката, нова детегледачка, раздяла с любим човек, прекалено много телевизия или такава, която не е подходяща за деца.

Детски кошмари

За да разберете кой е виновникът за честите кошмари е необходимо от малко да разговаряте за неговите страхове и фантазии. С течение на времето то ще се научи да се изразява и да разказва за ужасните сънища и вие по-лесно бихте го успокоили, като свържете образите и сюжетите с реалността.

Не позволявайте раздразнението ви от честото ставане да надделее и да оставите впечатление в дребосъка, че няма кой да го разбере. В трудните моменти е важно да чувства вашата любов. Така ще придобие по-голяма увереност в себе си и ще преодолее притесненията. Хубаво е да покажете на детето, че неприятностите са временни и да не отделяте прекалено много внимание на лошите емоции.

Разкажете му за вашите детски кошмари и страхове. Ако го е страх от тъмния килер, в който вярва, че има скрито чудовище, просто отидете с него в мрачното помещение и го уверете с малко и прости думи, че чудовища не съществуват и в килера стои само прахосмукачката и кашони с обувки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
56
45
32
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
NBPSG
NBPSG
15.08.2013 22:18
В реалността ми са се случвали и продължават да се случват пара-нормални неща и неща, които не мога да си обясня... Например висока тъмна сянка, която не е моя или мъртвешка ръка в изоставен блок... В тези случаи сме над трима човека и всички виждаме едно и също... Като малък сънувах, че умирам, но се събуждах... Преди няколко дни, когато умря на сън се събудих и отидох до тоалетната. Когато затворих вратата и си легнах чук приближаващи стъпки, скърцане, тракане и течение и изведнъж всичко затихна! На сутринта всички врати бяха отворени!
3
0
Weird Girl
Weird Girl
25.03.2013 08:20
Вероника , понякога сънищата могат да имат връзка със твоите минали прераждания (ако вярваш в това) . Четох една статия , която гласеше , че ако сънуваш как умираш - такава е била участта ти в някой твой минал живот .
Не знам до колко е достоверно , но ми се стори интересно . :)
2
0
вероника
вероника
05.08.2012 15:01
аз съм на 12г и много често сънувам че ме удря ток и умирам и родителоте ми ме погребват незнам дали за добре или зле :(
3
0
Валентин
Валентин
29.10.2011 19:49
Как ви е електронната поща ?
0
2