Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес празнуваме Васильовден

Днес празнуваме Васильовден

AdminAdmin
Администратор
658321
Васильовден

В първия ден от новата година се празнува Васильовден и се почита паметта на свети Василий Велики. На този ден празнуват именните си дни Васил, Василка, Весела, Веселина, Веселин.

Свети Василий е бил архиепископ и вселенски отец в Кападокийския град Кесария. Той бил роден през 330 година в добро семейство, което го възпитало в християнски дух.

Още като млад той бил изпратен да учи в Константинопол и Атина, където научил много за философията, математиката, астрономията и много други науки.

След като завършил обучението си, той обиколил Египет, Месопотамия и други места, защото търсел отшелник, на когото да подражава. Заедно със свети Григорий Богослов основали общежитие за монаси.

Баница

След години, през 364 година свети Василий се върнал в родния си град, където станал епископ и създал благотворителни учреждения за болни и бедни.

Свети Василий е признат за вселенски учител, тъй като правел всичко, за да засили вярата на хората. Той правил собствени тълкования на Светото Писание и съставил специална литургия.

Днес тя се нарича Василиева литургия. Според легендата свети Василий имал дарбата да предвижда бъдещето, затова успял да разбере и деня на смъртта си. След смъртта му той е канонизиран.

На първи януари - Васильовден, в България се извършват много ритуали, които се спазват от векове. Рано сутринта, преди Слънцето да е изгряло, по къщите тръгват малки деца със сурвачки, за да сурвакат стопаните на къщата за здраве и късмет.

На първия ден от годината трапезата трябва да е обилна и с много месни ястия. Какъвто е първият ден от годината, такава ще е и цялата година, затова всичко трябва да е в изобилие.

На Васильовден се извършват гадания от момите за това кой ще е бъдещият им съпруг. Взима се парче от питката или баницата с късмети, слага се парчето под възглавницата и когото сънува момата, за него ще се омъжи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest