sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Коледното дърво сменило коледната пирамида

Коледното дърво сменило коледната пирамида

Нина НордНина Норд
Джедай
760565
Коледното дърво сменило коледната пирамида
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Преди да се появи коледното дърво, главното коледно украшение на дома в Германия и северна Европа дълго време била коледната пирамида. Това било дървено съоръжение с пирамидална форма.

То се окичвало с растения, различни плодове и цветя. По-късно били добавени бисквити и други сладки изкушения, а още по-късно – свещи. След това дошъл моментът на стъклените играчки.

Смята се, че първите неукрасени коледни елхи са се появили в Германия през осми век. Първото споменаване за елха е свързано с монаха свети Бонифаций.

Той четял на друидите проповед за Рождеството и за да убеди всички, че дъбът не е свещено и неприкосновено дърво, той отсякъл един от растящите наблизо дъбове.

Когато отсеченият дъб падал, той повалил всички дървета по пътя си, освен една млада елха. Свети Бонифаций определил това като чудо и казал, че от този ден елхата е дървото на Исус Христос.

Коледното дърво сменило коледната пирамида

След този момент Рождество Христово в Германия започнало да се отбелязва с посаждането на млади елхи. През седемнадесети век елхата вече била разпространен атрибут на коледните празници в Германия и скандинавските страни.

По това време тя се украсявала освен с плодове, растения и лакомства, с цветя и фигури, изрязани от цветна хартия, както и с позлатени бижута и бучки захар.

Популярността на коледното дърво в Англия се дължи на мъжа на кралица Виктория, принц Алберт. През седемнадесети век немските емигранти пренесли традицията да се украсява коледна елха в Америка.

Традицията да се избира национален коледен химн се зародила още през десети век. Тогава под акомпанимента на звънчета се пеели празнични песни на улицата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest