sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Зловещи коледни гадания

Зловещи коледни гадания

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Зловещи коледни гадания
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Сред гаданията, които славянските народи правели преди Коледа, има много, които не само учудват, но и стряскат със своите зловещи предсказания.

Едно от гаданията е свързано с бъдещите деца. Взима се чаша вода и се излива в снега. След това се броят дупките и възвишенията – колкото дупки, толкова дъщери, колкото възвишения, толкова синове. Но ако водата е образувала равна повърхност, деца няма да се родят изобщо.

Доста зловещо е гаданието за здравето и смъртта. В голям съд с вода се поставят лъжиците на всички членове на семейството. След това един от семейството разбърква всички лъжици с ръка.

Зловещи коледни гадания

Всеки трябва да помни коя е неговата лъжица. Лъжиците се оставят да престоят една нощ. На сутринта се разглеждат и ако всички са плътно една до друга, никой няма да умре в семейството през годината.

Ако обаче нечия лъжица е встрани, негов ред е да умре. Смята се, че е имало случаи, в които хората след неуспех в подобно гадание са започвали да линеят и наистина са умирали.

Гаданието с яйце предсказва дали домът ще пострада през годината. Взима се прясно яйце и в него се пробива малка дупка. Съдържанието на яйцето се излива в чаша с вода.

Белтъкът се свива и по формата му трябва да се определи бъдещето на дома. Ако белтъкът има формата на кубче, някой от семейството ще умре през годината. Ако белтъкът падне безформено на дъното, къщата ще изгори.

Друго гадание за бъдещето на семейството е отиването до прозореца на съседите по време на вечеря. Ако всички от семейството на съседите са се събрали на вечеря, в семейството на гадаещия няма да има смърт, ако някой липсва, ще се случи нещастие с някой от роднините.

Но съветът на специалистите към гадаещите преди Коледа, а и през другите дни в годината е да вярват само в хубавото, което ще се сбъдне, а лошото все ще отмине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest