sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Тайственият син на Македа

Тайственият син на Македа

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669358
Йерусалим

Македа останала в царството на Соломон шест месеца. При отпътуването си била дарена с най-скъпи подаръци, които напълнили 6000 коли. След това той й дал един пръстен от кутрето си, който да й напомня за него. В случай, че й се роди син от него, той трябвало да се завърне при баща си с този пръстен като отличителен знак.

Македа се завърнала в родината си и девет месеца и пет дни след любовната нощ й се родил син, който тя нарекла Bayna Lehkhem -„син на мъдреца“. Детето растяло и все по-често питало за баща си, на когото по външен вид силно напомняло. В началото майка му отговаряла уклончиво на въпросите относно него, но с течение на времето се предала и когато навършил 22 години му разрешила да отпътува към далечния Йерусалим.

Като придружител на младия владетел тръгнал търговеца Темрин. Колите били натоварени с подаръци за Соломон и приготвени за отпътуване. Царицата заповядала на сина си да се завърне в родината си, където ще трябва да се включи в управелението й. По това време в Етиопия имало закон, че може да управлява само девица. Но като била в Израел, Македа разбрала, че за в бъдеще страната трябва да бъде водена от мъж, възпитаван от царя. Царицата изпратила съобщение на Соломон, че ще забрани почитането на множеството богове, ако той благоволи да изпрати в Етиопия едно от покривалата на свещената дарохранителница. След това дала на сина си подарения от царя пръстен и го оставила да отпътува в мир.

Древен замък

Хората, които срещал Bayna Lehkhem по пътя си често го бъркали с техния цар, толкова много си приличали двамата мъже. Скоро Соломон разбрал за пътешественика, и след като научил произхода и целта на кервана и получил описанието на предводителя му, сърцето му се изпълнило с радост, защото въпреки многото му жени, до момента само седемгодишния му неподвижен син Rehoboam го правил щастлив. Царят знаел, че идващия му гостенин не може да е никой друг освен първородния му син.

Соломон изпратил един от своите полковници да посрещне кервана и да ги изненада с подаръци за добре дошли. Мъжът се опитал по изкусен начин да стори така, че земята на Израел да се стори атрактивна на етиопeца. Той напомнил, че в Етиопия климата се преобразува екстремно – от сняг до пустинна пустош. При подялбата на света между синовете на Ной, Африка се паднала на изпадналия в немилост Ham, респективно на сина му Canaan чийто наследници станали завинаги слуги на семитите, от които произлизат израелтяните. Всички тези думи трябвало да притеглят Bayna Lehkhem към трона на Израел, на който той щял по право да се възкачи като потомък на Давид I и първороден син на Соломон.

При пристигането на етиопския принц в Йерусалим настанало объркване. Той бил сбъркан дори от царските стражи, толкова много приличал на баща си. Когато бащата и сина се срещнали, радостта им била голяма. Bayna Lehkhem бил пременен в царски одежди и седнал на царския трон. Всички придворни се преклонили пред него и го признали като техен цар. Принцът показал пръстена на царя и предал съобщението, което изпратила майка му. Но царя не се нуждаел от още доказателства, връзката помежду им била очевидна и много силна.

Освен принца, Темрин също трябвало да предаде специално съобщение от името на царицата. Тя молила царя да посвети сина й, да го благослови и да го направи цар на Етиопия, изпълнявайки израелски ритуал. Соломон трябвало да изпълни молбата й да издаде заповед никога вече в Етиопия жена да не се качва на трона, и да изпрати сина си с мир обратно в родината. Царят обаче имал други планове: той искал да направи първородния си син цар на Израел.

Но принца желаел да се завърне отново у дома. Всичките богатства не можели да го накарат да остане в чуждата земя и да я управлява. Той се аргументирал с това, че младия Rehoboam е истинския наследник на трона, защото е син на законната съпруга на царя, а не е плод от една любовна нощ. Соломон обаче не искал да се откаже, и стигнал още по-далеч – той обещал, че в бъдеще свещения табернакул ще принадлежи на етиопските наследници. Bayna Lehkhem останал непоколебим и ясно заявил, че ще изпълни обещанието пред майка си да се завърне обратно. Тогава Соломон разбрал, че с нищо не може да го накара да се качи на трона на Израел.

Младия етиопски принц бил помазан със свято масло по време на церемония в храма на Йерусалим, водена от върховния жрец Zadok и получил името Давид II. Zadok го посветил в религията, предал му нейните основни принципи и десетте божи заповеди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest