sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Маите сами са се затрили

Маите сами са се затрили

Маите сами са се затрили

Маите са се самоунищожили в момента на най-големия им разцвет, твърди американският учен Бенджамин Кук. Културата на маите процъфтявала в Централна Америка и според Кук е загинала заради на климатична катастрофа, предизвикана от самата нея.

Преди няколко дни в Сан Франциско се състоя Международното есенно заседание на Американския геофизически съюз. Там Кук информира подробно за своята теория, до които е стигнал след компютърна симулация.

Кук също така твърди, че изсичането на горите, нещо, което се прави и в момента масово по света, е допринесло съществено за загиването на маите.

Регионът, в който процъфтявала цивилизацията на маите, и без друго е бил сух откъм валежи. А след изсичането на горите, валежите намалели с една пета.

Още през 2003 едно проучване документира възможността краят на маите да е бил причинен от сушата, въпреки че теориите за краха на цивилизацията са много - от епидемии и бунтове до лошо управление.

В годините на разцвета на културата на маите през 9 век в продължение на десетилетия не пада почти никакъв дъжд. Това доказват необичайно тънките годишни пръстени в стволовете на дърветата от онова време и седиментите на морското дъно.

Кук разкрива още, че една от причините за възхода на маите, е станала същевременно и причина за загиването им - земеделието им е било в състояние да изхранва около 20 милиона души, но с цената на изсичането на все повече гори.

Така се задейства една фатална верижна реакция. Оголената земя е отразявала повече слънчева светлина, при което се е губела топлина. А в по-хладния въздух се е изпарявала по-малко вода, намаляло е образуването на дъждоносни облаци, дъждът е станал рядкост, а почвата е изсъхнала.

По този начин маите сами са предизвикали своята гибел.

"Маите са използвали наличната земя много по-интензивно, отколкото се предполага", казва Кук и подчертава, че почти всички гори на полуостров Юкатан са били унищожени.

Климатичната криза поразява тази цивилизация в момента на най-големия й разцвет. Две засушавания около 810 и 860 г. нанасят големи щети, но през 897 г. настъпва най-жестоката суша. В продължение на почти 30 години падат много малко валежи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
59
48
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (16)

Изпрати
Диана
Диана
08.04.2015 21:29
Ама сте много неграмотни.Ужас !
0
0
Вяра
Вяра
20.10.2014 23:06
Каквото и да йм се е случило е напълно заслужено. Какво може да очакват правейки зверски убийства на хора и покланяйки се на дявола.
0
0
77926
77926
28.02.2014 09:53
Дали маите са били по-развити от нас... възможно е.
0
0
Кристина
Кристина
17.08.2013 19:05
Като са били торлкова начетени да са предвидили какво ги чака като изсекат горите, както направиха братския южнасъседски
трудолюбив народ !
0
0
дана
дана
17.08.2013 12:36
даниела, ами те екскурзоводите нали трябва от някъде да прочетат това, което ще ти разкажат. След като няма доказателства, те какво да ти кажат, освен предположения. Да не би те да пишат историята на света.
1
0
Даниела
Даниела
19.07.2013 06:20
Скоро бях на ваканция на руините на маите. Самите екскурзоводи маи не са наясно за какво е ставало дума. Отиваш на пирамидите - описват ти неща, за които само се предполага...Всичко са само теории, които досега не са доказани по никакъв начин.
Много по-интересно е да се разходиш ис България.
Лош ни е маркетинга... Светът не знае нищо за нас, историята ни, руините, които ние можем да покажем...
1
3
Мирек
Мирек
04.04.2013 15:59
Не съм убеден в аргументите на професора за това как точно са "изчезнали" маите.След като засушаването е продължило толкова много години, те като горе-долу напреднал народ навярно е трябвало да се досетят защо става така. Сигурно е имало такова засушаване, щом твърди професора,но дали се е дължало само на човешката намеса е друг въпрос...Пък и кой "умен" народ ще остане там,където има голяма суша,която продължава с години.
1
0
Стефан
Стефан
23.02.2014 20:22
Правилно,ако наистина са били толкова добри земеделци нямаше да останат там без вода.Според мен причината не е засушаване.... , а нещо друго.
1
0
Milen
Milen
15.12.2012 00:56
Безпочвено е да се смята, че Маите били някакви по-развити от нас сега но е видно, че и те като нас допускат същата самоунищожителна грешка, каквато версия за самоунищожението им съществува. Обобщено казано строят пирамиди и издигат в култ човешко същество "вожд".
3
0