sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Интересни факти за Антарктида

Интересни факти за Антарктида

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
антарктида
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Няма място освен Антарктида, което да представлява огромна бяла пустиня с четири основни елемента – сняг, лед, вода и скали. Величието на шелфовите ледници и планинските вериги подчертава великолепието на природата.

Сред интересните факти за Антарктида е че там няма бели мечки. Те не живеят в Антарктида, а в Арктика. Голяма площ от Антарктида е обитавана от пингвини.

В Антарктида е прекалено студено дори за белите мечки. Но Арктика се топи и учените смятат да преместят част от белите мечки в Антарктида, за да им дадат шанс да оцелеят.

метеор

В Антарктида текат реки. Една от тях е река Оникс, която отнася водата от топенето на изток. Заради екстремните климатични условия тя тече само два месеца по време на лятото в Антарктида.

Антарктида е най-сухото място на планетата, тъй като там има рязък контраст между сухия климат и количеството вода. Дори в най-горещата пустиня валят повече дъждове.

В Антарктида няма постоянни жители. Единствените хора, които живеят там известен период от време, са учените. През лятото учените и помощният персонал са около пет хиляди души, а през зимата остават само хиляда души.

пингвини

Антарктида няма правителство и нито една държава в света не владее този континент. Въпреки че имало опити от страна на различни държави да получат право на собственост, било постигнато съгласие, което предоставя на Антарктида привилегията да е единственият район на Земята, който не се управлява от нито една държава.

Антарктида е най-доброто място за търсене на метеорити. Когато метеорит попадне върху антарктическия лед, той се запазва много по-добре, отколкото където и да е на планетата.

Фрагменти от метеорити, паднали от Марс, са сред най-ценните и неочаквани открития.

Антарктида е единственият континент без часови пояси. Научните екипи в Антарктида се придържат към времето в родната си страна.

Антарктида е единственото място в света, където можете да срещнете императорски пингвини. Това са най-високите и най-едрите пингвини. Те са единствените пингвини, които се размножават по време на антарктическата зима.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest