Тайните на водата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Вода
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Няма нищо по-меко и слабо от водата и няма нищо, което да я превъзхожда при разрушителна атака, е казал китайският мъдрец Лао Дзъ. Наистина, способността на водата да омекотява и подхранва контрастира с грубата ѝ сила.

Водата е толкова позната за всички нас и в същото време е много загадъчна. Много нейни свойства могат да ви учудят. Други са толкова странни, че учените нямат обяснение за тях.

Малко хора знаят, че горещата вода замръзва по-добре. Тази способност на водата е била за първи път забелязана през 1963 година. Никой не знае защо става така.

Не е ясно и защо ледът може да ви накара да паднете. Тънкият слой вода в течно състояние върху повърхността на иначе твърдия лед причинява хлъзгане.

Но няма обяснение защо ледът, който е твърд, е единствен сред твърдите тела с течен слой върху повърхността му. Смята се, че този слой се образува заради вътрешното движение на повърхностните молекули.

Когато капка вода попадне върху повърхността, чиято температура е по-висока от точката на кипене на водата, капката може много дълго да се хлъзга по повърхността.

Това явление се нарича ефект на Лайденфрост и се получава, когато долният слой на капката се изпарява. Тогава молекулите на газ, които се образуват в този слой, не изчезват, затова присъствието им изолира другите слоеве на капката.

Известно е, че няма две еднакви снежинки. Всяка от тях е абсолютно уникална. Това се дължи на факта, че снежинката се образува, като придобива формата на проста хексагонална призма.

Вода

При всяко замразяване се губи част от молекулите заради различната температура, влажност и налягане на въздуха и така снежинката придобива уникалната си форма.

Още по-учудващ е фактът, когато говорим за тайните на водата, е, че всяка снежинка има шест абсолютно еднакви части, които благодарение на своя синхрон създават идеална хексагонална симетрия.

Все още е загадка и произходът на водата, която покрива седемдесет процента от земната повърхност. Смята се, че отпреди четири милиарда и половина години, когато водата се е озовала на планетата ни, до днес тя трябваше да се е изпарила.

Според някои хипотези преди четири милиарда години масивни обекти от външната част на слънчевата система са се ударили в Земята. Те вероятно са били пълни с вода, а сблъсъкът е превърнал планетата ни в гигантски резервоар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариана
мариана
31.07.2012 21:03
Потърсете филма Водата.Страхотен е.
4
0