Тайните на водата

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Тайните на водата
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На 22 март е световен ден на водата. Няма нищо по-меко и слабо от водата и няма нищо, което да я превъзхожда при разрушителна атака, е казал китайският мъдрец Лао Дзъ.

Наистина, способността на водата да омекотява и подхранва контрастира с грубата ѝ сила.

Водата е толкова позната за всички нас и в същото време е много загадъчна. Много нейни свойства могат да ви учудят. Други са толкова странни, че учените нямат обяснение за тях.

Малко хора знаят, че горещата вода замръзва по-добре. Тази способност на водата е била за първи път забелязана през 1963 година. Никой не знае защо става така.

Не е ясно и защо ледът може да ви накара да паднете. Тънкият слой вода в течно състояние върху повърхността на иначе твърдия лед причинява хлъзгане.

Но няма обяснение защо ледът, който е твърд, е единствен сред твърдите тела с течен слой върху повърхността му. Смята се, че този слой се образува заради вътрешното движение на повърхностните молекули.

Когато капка вода попадне върху повърхността, чиято температура е по-висока от точката на кипене на водата, капката може много дълго да се хлъзга по повърхността.

Това явление се нарича ефект на Лайденфрост и се получава, когато долният слой на капката се изпарява. Тогава молекулите на газ, които се образуват в този слой, не изчезват, затова присъствието им изолира другите слоеве на капката.

Вода

Известно е, че няма две еднакви снежинки. Всяка от тях е абсолютно уникална. Това се дължи на факта, че снежинката се образува, като придобива формата на проста хексагонална призма.

При всяко замразяване се губи част от молекулите заради различната температура, влажност и налягане на въздуха и така снежинката придобива уникалната си форма.

Още по-учудващ е фактът, когато говорим за тайните на водата, е, че всяка снежинка има шест абсолютно еднакви части, които благодарение на своя синхрон създават идеална хексагонална симетрия.

Все още е загадка и произходът на водата, която покрива седемдесет процента от земната повърхност. Смята се, че отпреди четири милиарда и половина години, когато водата се е озовала на планетата ни, до днес тя трябваше да се е изпарила.

Според някои хипотези преди четири милиарда години масивни обекти от външната част на слънчевата система са се ударили в Земята. Те вероятно са били пълни с вода, а сблъсъкът е превърнал планетата ни в гигантски резервоар.

Вижте още:

- Има ли памет водата;

- Пречистваща сила на водата

- Лечебната мощ на кварцовата вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
45
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мариана
мариана
31.07.2012 21:03
Потърсете филма Водата.Страхотен е.
4
0