sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Днес е денят на Света Петка Българска

Днес е денят на Света Петка Българска

Днес е денят на Света Петка Българска
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

На днешния ден Православната църква почита света Петка Българска.

Света преподобна Параскева Епиватска, наричана от нашия народ света Петка Българска или света Петка Търновска, е една от най-обичаните и почитани светици.

Тя е родена в тракийския град Епиват. Твърди се, че родителите й са били българи, благочестиви и уважавани хора. Живяла е през Х-ХI век и просиява с чудни монашески и аскетични подвизи.

Променила своя живот, след като чула Христовите думи „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста и ме последва".

Девойката отказала наследственото си богатство и се заселила край усамотен храм в предградие на Цариград. Там размисляла върху смисъла на човешкия живот, общувала чрез молитва с Бог и се подготвяла за сериозни монашески изпитания.

Няколко години по-късно момичето отишло в Йорданската пустиня. В старостта си по Божие указание света Петка се завърнала в родния си Епиват и заживяла като странница при храма "Свети Апостоли".

Не след дълго починала, без да бъде разпозната от съгражданите си. Била погребана извън града като чужденка. Бог обаче удостоява светите хора със запазване на телата им след смъртта. Това Той извършва заради изключителната им вяра в Него и добродетелния им живот.

Тялото на света Петка също се запазило. През следващите години то било извадено от гроба. Докосвайки го с вяра, слепи проглеждали, хроми прохождали и болни от неизлечими болести оздравявали.

Преданието разказва за дълги посмъртни скитания на преподобна Петка по земите на Балканския полуостров, които я правят "своя" за българи, сърби, румънци и гърци.

През 1238 г. цар Иван Асен пренесъл мощите на светицата от Епиват в столицата Търново. След падането на България под турско робство мощите били пренесени в Сърбия, а след това в Цариград и Румъния, в гр. Яш, където почиват и сега. Почитта към св. Петка е много силна у нас от векове. На 14 октомври хиляди българи благодарят на светицата и се молят за нейната помощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Калина
Калина
21.02.2014 22:03
Вчера 20 .02.2014г.минавайки край църквата две годишният ми син Борис пожела да влезем вътре в църквата св.Николай.Докато аз се молех той тихо придърпа един голям стол и поиска да се качи на него .Попитах го защо прави това ,а той ми посочи определена,малка икона ,която стоеше не на централно място .Бе иконата на св.Петка .Днес разбрах ден по-късно ,че се почита на днешния ден именно Св.Петка Българска.Вярвайте в децата си...
0
6