sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо обичаме

Защо обичаме

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Защо обичаме
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Според психолозите, които изповядват йерархията на нуждите, една от най-важните ни нужди е тази от любов и принадлежност към някого. Тази нужда е над физическите нужди като безопасност, но под чувството на собственото достойнство.

Любовта е един от най-важните аспекти на човешкото битие. Любовта е човешкият мотиватор за притежаването ня някого или нещо или постигането на някаква цел.

Любовта е мотивираща цел за хората и поведението ни може да бъде обяснено като опит да бъде постигната тази цел. Човешката система за мотивация е свързана със системата за възнаграждение в главния мозък.

Когато постигнем определена цел, в областта на системата на възнаграждаването се изхвърля хормонът допамин. Ние изживяваме това като дълбоко чувство на радост и приятно вълнение.

Защо обичаме

Точно тези усещания се асоциират в нашето съзнание с чувството на романтичната любов. Романтичната любов мотивира хората, а нуждата да обичат и да бъдат обичани подхранва системата за възнаграждение в мозъка.

Любовта, колкото и странно да звучи, не е основана върху емоции, тя възниква, без да го осъзнаваме, от нашето целенасочено поведение, а в мотивациите си поставяме емоциите на второ място.

Идеята на любовта е определена от еволюцията – обичаме, защото сме създадени да се възпроизвеждаме. Чувството на романтичната любов е само средство за постигане на основната цел – продължаването на рода.

Но в същото време много изследвания доказват, че областите в мозъка, които предизвикват сексуалната възбуда, не са напълно активни, когато човек се влюбва.

Съчетанието от привързаност и поощрение от страна на партньора води до силна зависимост от него. Заради изработката на допамин първият порив на романтичната любов напомня по-скоро зависимост, отколкото емоции.

След това се намесват и други вещества. Хормоните окситоцин и вазопресин помагат на хората да изпитват силна моногамна любов. Тези вещества са свързани с нашата способност да формираме спомени за хора и да ги познаваме.

Те се изхвърлят в кръвта заедно с допамин по време на секс. Комбинацията от допамин, който предизвиква удоволствие, окситоцин, който е свързан с чувството на привързаност, както и вазопресин, който има почти същата функция като окситоцина, води до там, че човек става зависим от партньора си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
57
43
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Дарина Георгиева
Дарина Георгиева
25.06.2014 16:20
Аз пък не мисля, че човек обича, за да се възпроизвежда. И едва ли смисъла на живота ни е да се копираме като копирни машини, да се множим като матрьошки, защото това само по себе си обезсмисля всякаква идея за смисленост на човешкия живот. Аз лично когато обичам човек обичам Човека и искам точно него, а не парче месо от него! Наистина се опитвате в крайна сметка да набутате някакви извратени принципи на някой болен мозък, който има претенциите да се нарече лекар, учен или изследовател и не съм сигурна дали това е американец или си е типичен балканец, при това точно българин,с типичните за него патриархални християнски принципи. Само тука е такова състезание кое семейство ще ражда повече деца, подобно на циганчетата и на азиатчетата от Китай, която мания много скоро ще доведе до пълния крах на нацията ни, защото идеята не е просто да сме многобройна нация, целта е да сме качествена нация, а ние не сме!Само тука е такава мания по тия бебета и деца и ги набутват във всяка реклама и навсякъде, и то тази мания е от последните години, откакто е икономическата криза и високата безработица в България, преди години не беше чак така!...
А иначе- на въпроса- защо обичаме ли?И защо търсим партньор и се влюбваме? От една страна, защото човек се страхува от самотата, от липсата на сигурност и от липсата на рамо, на което да се облегне, от друга страна- защото имаме постоянна нужда от внимание и от одобрение, и не, на последно място- защото човек търси еуфорията и адреналина на любовта и смята, че животът му без нея е празен. Освен това, човек обича и търси партньор, за да не бъде отхвърлен от обществото, за да покаже, че има у него поне някакви качества, които са били оценени от някого. Но иначе за всеки човек си е строго индивидуално. И, не на последно място, защото човек си е малко мазохист, обича да страда и да бъде нараняван, обича да си създава проблеми, защото явно на човек му е скучно без проблеми.
3
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 23:32
Демек в общи линии, любовта се дължи на химични процеси в мозъка. А това дали това, което вие смятате за "любов" е моногамно, полигамно, включва много секс или е чисто платонично (да, има и такива хора, които не правят секс просто защото така са си решили), това зависи само от вас и си е чисто индивидуално.
2
0
До г-жа Р. Петрова
До г-жа Р. Петрова
25.08.2012 23:26
Всички чувства са не просто следствие от определена хормонална и невротрансмитерна активност. Те са определен тип такава. Тоест - посредством определени несъзнателни химични процеси природата ни кара (къде успешно, къде не толкова) да правим разни неща, които би трябвало да са добри за нас. При това в мозъците ни възникват съзнателни усещания, за които ние сме измислили дума - "чувства".
Допаминът е част от системата за награди и наказания, които ни се полагат за дадено поведение. Оргазмът е най-мощната допаминова награда за мозъка. Обаче системата работи в синхрон и след наградата се полага вразумяване - допаминов спад и временна депресия, която ние осъзнаваме като "баси, и що я направих тая глупост?!" Освен ако наистина не сме нацелили правилния партньор и тогава бъдем наградени с по-дългосрочни дози окситоцин. Тоест - щом сексът е променял чувствата Ви, значи просто чувствата Ви не са били "любов", а проста сексуална възбуда. Което е ясно и предварително, всъщност, защото истинска любов без сексуално желание и интерес към детеродните органи на партньора няма. И в това няма абсолютно нищо лошо, защото точно това е целта на упражнението и платоничната любов без сексуално желание е просто прозаична празна черупка.
Казвам го от опит:)
1
1
Румяна Петрова
Румяна Петрова
02.08.2012 18:41
Не мога да повярвам на глупостите,които се пишат в тази рубрика.
Категорично мога да заявя,че никакви хормони нямат значение,КОГАТО ЧОВЕК ОБИЧА!
Казвам го от опит!
Никога не съм имала сексуален контакт с обекта на моите чувства,но винаги съм го обичала,истински ,а понякога секса,дори е променял чувствата ми.
Оказва се,че когато имаш и такива познания,любовта мигновенно изчезва,когато трябва да показваш,
къде точно се намират детеродните ти органи, и за какво служат,да ме извините....!
Така,че не ми вменявайте,американските измишльотини на онези, безчувствени змии.
Когато дойдат на БАЛКАНИТЕ да си правят експериментите,
тогава ще имат право да дават акъл.
Поздрави,
Руми
2
2
Ивета
Ивета
30.08.2014 11:03
Глупавите хора дори и опит да имат винаги си остават глупаци. За Румяна Петрова - ти си или недоразвита 15 годишна хлапачка или си презряла стара и инфантилна мома.
1
0
Поля
Поля
03.07.2014 18:44
правилно, хормоните нямат общо, когато ИНТЕЛИГЕНТНИ хора се влюбват =)
0
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
09.03.2014 23:23
Това е просто изследване от чисто научна гледна точка. И както е написано в едно изречение от статията "Но в същото време много изследвания доказват, че областите в мозъка, които предизвикват сексуалната възбуда, не са напълно активни, когато човек се влюбва."
1
0