sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Великите случайности

Великите случайности

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Великите случайности
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Нечупливото стъкло било изобретено съвсем случайно. През 1903 година френския химик Едуард Бенедиктус случайно изпуснал колба, пълна с нитроцелулоза.

Стъклото се спукало, но не се разпръснало на малки парченца. Разбирайки какво се е случило, Бенедиктус направил първите автомобилни предни стъкла от съвременен тип, за намаляване на количеството на жертвите от катастрофи и аварии.

Веднъж Луи Пастьор, при провеждането на опити, свързани със заразяване на птици с кокоша холера, решил да замине на почивка и оставил в лабораторията своя помощник. Той пък забравил да направи поредната инжекция на кокошките и също заминал.

При завръщането си помощникът заразил птиците, които отначало поотпаднали здравословно, но после неочаквано оздравели. Така Пастьор разбрал, че отслабените бактерии са ключа към борбата с болестите, тъй като създават имунитет. Така той станал основоположник на съвременните ваксинации.

Великите случайности

За изобретател на шампанското, много хора смятат френския монах Пиер Дом Периньон, но това е далеч от истината. Той е разработил много техники, които и сега се използват от производителите на шампанско в процеса на приготвяне на първоначалното вино, обаче балончетата във виното той е смятал за признак за брак.

Ключова роля в популяризирането на газираното вино изиграли англичаните. Те изнасяли вина от провинцията Шампан, а след това ги преливали от буретата в шишета с коркови капачки.

След възобновяването на процеса на ферментация в бутилките започвал да се образува въглероден двуокис и виното в отвореното шише било пенливо, което се харесало изключително много на англичаните.

Пакетчето с чай било изобретено от американеца Томас Съливан през 1904 година съвсем случайно. Той решил да изпрати на доставчиците чая в копринени торбички, вместо в традиционните буркани.

Обаче купувачите си помислили, че им е предложен нов начин за приготвяне на чай, направо с торбичката, и много харесали нововъведението.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest