Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Самурайските котки са проводници на късмета

Самурайските котки са проводници на късмета

Самурайските котки са проводници на късмета
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Според една много стара легенда самурайската котка носи късмет след себе си. Историята разказва, че някога един самурай полегнал под сенчесто дърво.

Приближила безопашата котка и го подканила да я последва. Самураят тръгнал след животното. Когато обаче се отдалечили и мълния изпепелила дървото.

Самурият разбрал, че котката спасила живота му. Толкова се впечатлил, че построил храм, станал монах и започнал да устройва церемонни в чест на същата тази котка, която го спасила от смърт.

В Япония имало и друг подобен случай. Настоятелят на беден японски храм приютил бездомна и безопашата котка. За да се отблагодари, писаната застанала пред вратата и заела поза на просякиня. Пред храма минал велможа и котката събудила неговото умиление. Той дарил на храма много пари. Така бедният храм забогатял. Монасите започнали да почитат котката и да провеждат тържествени религиозни служби в нейна чест.

Така с течение на времето в Япония са появила малка скулптура на котка с вдигната лапа, която днес е много популярна. Нарича се манекинеко. Скулптурата носи късмет и богатство на всеки, който я постави в дома си.

Затова японският бобтейл, или безопашата котка, се ползва със световна известност. Японският бобтейл е древна порода, известна в Япония още от X в. Изображения на котки с къса опашка може да се срещнат на миниатюри от средновековните японски майстори.

През 1940 г. три японски бобтейла, а по-късно още мъжки и женски екземпляри от породата били транспортирани в САЩ, където започнала сериозна селекционна работа по тази уникална порода.

Според една версия тя се появила в Страната на изгряващото слънце дори по-рано от самите японци. Или поне преди две-три хилядолетия.

Външността им е характерна - неголяма, с блестяща гъста козина. Задните лапи са издължени със стърчащи нокти и много напомня на дребен рис. Опашката е подобна на хризантема или късо пухче с дължина до 4 см. Окраската на японския бобтейл може да бъде всякаква, само не сиамска и абисинска.

Задните крака са малко по-дълги от предните, затова когато животното е изпънато, задните крайници са полусвити. Главата на японския бобтейл има много характерен строеж: носът е дълъг и прав, скулите са високи, очите са големи и овални, широко разположени. Със своите черти японският бобтейл наподобява лицето на човек от жълтата раса.

Бобтейлите се отличават с невероятна сила, ловкост и решителен характер. Самураите ги смятали за свое тайно оръжие – бобтейлите безстрашно нападали враговете им.

Храмът Хотокуи в Токио е украсен с множество изображения на тези животни. В Япония бобтейлът е почитано животно и се смята, че на добрите хора той носи щастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest