sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Самурайските котки са проводници на късмета

Самурайските котки са проводници на късмета

Самурайските котки са проводници на късмета
3D куб Ubik за деца и възрастни-12%
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
15.00 лв.
Виж ››

Според една много стара легенда самурайската котка носи късмет след себе си. Историята разказва, че някога един самурай полегнал под сенчесто дърво.

Приближила безопашата котка и го подканила да я последва. Самураят тръгнал след животното. Когато обаче се отдалечили и мълния изпепелила дървото.

Самурият разбрал, че котката спасила живота му. Толкова се впечатлил, че построил храм, станал монах и започнал да устройва церемонни в чест на същата тази котка, която го спасила от смърт.

В Япония имало и друг подобен случай. Настоятелят на беден японски храм приютил бездомна и безопашата котка. За да се отблагодари, писаната застанала пред вратата и заела поза на просякиня. Пред храма минал велможа и котката събудила неговото умиление. Той дарил на храма много пари. Така бедният храм забогатял. Монасите започнали да почитат котката и да провеждат тържествени религиозни служби в нейна чест.

Така с течение на времето в Япония са появила малка скулптура на котка с вдигната лапа, която днес е много популярна. Нарича се манекинеко. Скулптурата носи късмет и богатство на всеки, който я постави в дома си.

Затова японският бобтейл, или безопашата котка, се ползва със световна известност. Японският бобтейл е древна порода, известна в Япония още от X в. Изображения на котки с къса опашка може да се срещнат на миниатюри от средновековните японски майстори.

През 1940 г. три японски бобтейла, а по-късно още мъжки и женски екземпляри от породата били транспортирани в САЩ, където започнала сериозна селекционна работа по тази уникална порода.

Според една версия тя се появила в Страната на изгряващото слънце дори по-рано от самите японци. Или поне преди две-три хилядолетия.

Външността им е характерна - неголяма, с блестяща гъста козина. Задните лапи са издължени със стърчащи нокти и много напомня на дребен рис. Опашката е подобна на хризантема или късо пухче с дължина до 4 см. Окраската на японския бобтейл може да бъде всякаква, само не сиамска и абисинска.

Задните крака са малко по-дълги от предните, затова когато животното е изпънато, задните крайници са полусвити. Главата на японския бобтейл има много характерен строеж: носът е дълъг и прав, скулите са високи, очите са големи и овални, широко разположени. Със своите черти японският бобтейл наподобява лицето на човек от жълтата раса.

Бобтейлите се отличават с невероятна сила, ловкост и решителен характер. Самураите ги смятали за свое тайно оръжие – бобтейлите безстрашно нападали враговете им.

Храмът Хотокуи в Токио е украсен с множество изображения на тези животни. В Япония бобтейлът е почитано животно и се смята, че на добрите хора той носи щастие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest