Катализатори на съня
Dream Catalysts
sanovnik.bg»Статии»Сънища»Факти за сънищата»Катализатори на съня

Катализатори на съня

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Сън

Има много начини да превърнете сънищата си в по-ярки и значими. Такива сънища носят повече информация в себе си и по-лесно се запомнят. За тази цел се използват така наречените катализатори на съня.

Катализатор на съня е и подготовката на помещението за сън, и физически упражнения, както и времето за сън. В източната култура течението на времето се разглежда като затворен процес, който е нелинеен, за разлика от западната концепция за линейния ход на времето.

В традиционната китайска медицина денонощието се разделя на равни двучасови отрязъци от време, които са свързани с активността на определени органи на тялото.

Според китайската медицина от 23 часа вечерта до 1 часа след полунощ е времето на вашата жлъчка. Повечето хора сънуват първия си сън точно по това време.

Ако вдишвате преди лягане аромата на чай от билки, това ще настрои тялото ви в равновесие с природните ритми на Вселената. Когато то е в унисон с вселенските ритми, сънищата ни стават по-мощни и ясни.

Когато си лягате между 23 и 1 часа след полунощ, разтъркайте с пръсти слепоочията си малко над ушите. Това ще стимулира този орган с допълнителна доза енергия.

Спане

Обърнете внимание на часа, в който заспивате, и активизирайте точките на съответния меридиан, свързан с определен орган на тялото. Така ще засилите сънищата си.

Ако си лягате между 21 и 23 часа, масажирайте леко областта зад ушите, тогава е времето на общата стимулация. Ако заспивате между 1 и 3 часа след полунощ, леко масажирайте корема си отдясно – това е времето на вашия черен дроб.

Ако сънят ви ще започне между три и пет след полунощ, масажирайте ямките между горните ребра и раменете – времето на белия дроб. Между 5 и 7 часа сутринта е времето на дебелото черво, затова масажирайте мускулите между палците и показалците на вашите ръце.

Между 7 и 9 сутринта е времето на стомаха. Леко потупайте с връхчетата на пръстите си под очите. От 9 до 11 е времето на далака – леко масажирайте мястото, където се намира.

Между 11 и 13 часа е времето на сърцето – масажирайте подмишниците си. Между 13 и 15 часа е времето на тънките черва – интензивно натискайте от външната страна основанията на кутретата на ръцете.

Между 15 и 17 часа е времето на пикочния мехур – масажирайте областта между носа и вътрешните ъгълчета на вашите очи. Между 17 и 19 часа е времето на бъбреците – разтъркайте центъра на стъпалата си.

Между 19 и 21 часа е времето на перикарда – масажирайте средните пръсти на ръцете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest