Интересни факти за змиите
Interesting Facts about Snakes
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Интересни факти за змиите

Интересни факти за змиите

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k878
Интересни факти за змиите

Змиите нямат уши, но затова пък прекрасно виждат. Те нямат и нос, но затова пък имат страхотно умение да улавят миризмите. Зъбите на отровните змии се смятат за едни от най-прецизните системи на биологични оръжия в природата.

За да разберат как кралската змия може да глътне друга змия, която е по-дълга от нея самата, екип от университета в Торонто записали това на камера.

Оказва се, че кралската змия рязко напада жертвата си, след това свива тялото си като акордеон, за да вкара вътре храната. След това изплюва част от несмляната жертва.

Змиите изяждат потомството си. При тях съществува понятието следродов канибализъм. Майките изяждат над десет процента от яйцата си, както и част от излюпените змийчета. Така тя възстановява организма си, изтощен от глада по време на затопляне на яйцата.

Райската змия може да лети. Когато иска да се премести от едно дърво на друго, тя се отблъсква от някой от клоните и буквално се плъзга по въздуха.

Възрастните питони могат да живеят два-три месеца без храна. Когато се хранят, те не оставят никакви отпадни продукти. Те са приспособени да изсмукват калция от костите на жертвата си, което прави храната им още по-ценна.

По този начин питоните се настройват върху възможността за дълъг период на глад, като се запасяват с голямо количество хранителни вещества.

Кобрите не плюят, а свиват мускулите си и така стискат жлезата, която изработва отрова. Така кобрата може да пръсне отровата си на два метра разстояние.

Кобра

Ако такава отрова попадне в човешко око, невротоксините, които се намират в нея, водят до ослепяване. Отровата на кобрата не излиза на струя, а във вид на особен геометричен рисунък, и по този начин може да уцели и двете очи на човек.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.3
52
42
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
алев
алев
10.01.2014 19:08
Страхотно е.
0
1
Oniq
Oniq
06.03.2013 18:32
Е кво да я прават тая плячка
5
0
sladkataaaa2011
sladkataaaa2011
05.11.2011 21:00
Много ми е интересно защо змиите изяждат плячката си.
0
5