sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Преображение Господне е, време за сгодявки

Преображение Господне е, време за сгодявки

Преображение Господне
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

На днешния ден православната църква чества Преображение Господне - един от дванадесетте е най-светли празници за християните.

За начало на празника се считат първите векове на християнството. Той е свързан с едно от най-важните евангелски събития – явяването на Исус Христос в небесна слава пред трима от най-близките му ученици.

На тях той често им говорил, че го очакват страдания и смърт, с които да изкупи греховете на човечеството. Те обаче не вярвали на думите му.

За да им докаже, Синът Божий завел на планината Твор в Галилея едни от най-близките си следовници – Петър, Яков и Йоан. Отдалечил се от тях и започнал да се моли.

Апостолите заспали, а когато се събудили, видели своя Учител напълно променен. Лицето на Спасителя греело като слънце, а дрехите излъчвали светлина. Исус беседвал с двама от най-великите пророци от Стария завет - Мойсей и пророк Илия за предстоящата си кръстна смърт в Йерусалим.

Апостолите паднали ничком на земята, а Исус се приближил към тях с думите: Станете, не бойте се. След тази случка учениците на Христос укрепили вярата си в Божествената му природа.

Годеж

В деня на Преображение Господне вярващите се причестяват след петия ден от Богородичния пост. В малките български градчета и села са живи все още колоритните народни обичаи, свързани с Преображение Господне. Правят се панаири, разменят се животни и стоки.

На този ден навремето се сговаряли и годежите. Защото, за да се износи детето през зимата, когато няма усилна полска работа, невястата трябва да зачене през септември.

Вярва се, че на днешния ден небето се отваря и всеки, който види това, ще сбъдне мечтите си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest