sanovnik.bg»Статии»Сънища»Как да заспите лесно

Как да заспите лесно

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Как да заспите лесно

Ако не се наспивате, умствената ви дейност значително ще се влоши, паметта ви може да отслабне, вниманието също, както и възприемането на света.

При хронично недоспиване човек страда от раздразнение и депресия. С възрастта хората спят все по-зле. След шестдесет и петата си година над тридесет процента от хората страдат от безсъние.

За да заспите лесно и да не се въртите в леглото с часове, лягайте си само когато усетите, че наистина ви се спи много. Използвайте леглото само и единствено за сън.

Не четете в леглото, не яжте в него и не гледайте телевизор, докато си лежите. Изключение прави само едно нещо и това е физическият контакт с партньора ви.

Как да заспите лесно

Във всички останали случаи използвайте леглото само за да заспите в него. Ако усещате, че по никакъв начин не можете да заспите, отидете в друга стая.

След като постоите там или погледате телевизия, върнете се в спалнята, за да заспите. Ако отново не можете да заспите, върнете се обратно в стаята.

Ако сте свикнали да правите в леглото какво ли не, а не само да спите, то когато се стигне дотам да го използвате за сън, ще ви е трудно, тъй като ще има прекалено много асоциации с това място.

Това се отнася както за действията, така и за мислите. Ако смятате, че можете да заспите, докато размишлявате за решаването на важни проблеми, жестоко се лъжете.

Постепенно ще започнете да асоциирате леглото с тревожни мисли и ще изпитвате тревога, че няма да можете да заспите и така наистина няма да заспите.

Този метод работи, когато се засилва асоциативната връзка между леглото и съня и отслабва асоциативната връзка между леглото и други дейности.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest