sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Слънцето влиза в спящ режим

Слънцето влиза в спящ режим

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Планети
Луксозна кутия за бижута и часовници - сив-17%
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници - сив
54.00 лв.
45.00 лв.
Виж ››

Слънцето се намира на прага на първия си период на заспиване, което не се е случвало от времето на Малкия ледников период - в началото на 1700-тната година.

Ако предвижданията на специалистите са верни, глобалното затопляне, предизвикано от парниковите газове, може би няма да е чак толкова страшно през следващите няколко десетилетия.

Слънцето преминава през редовен цикъл на активност, кулминацията на който достига на всеки единадесет години. По време на най-бурните периоди на Слънцето изригват големи магнитни бури.

На повърхността му се появяват огромни слънчеви петна. Но по време на спокойния период на цикъла, така наречения слънчев минимум, изригванията и петната се появяват много рядко.

В момента Слънцето се готви към следващия си максимум и на повърхността му всеки момент се появяват слънчеви петна. Но различни изследвания потвърждават факта , че Слънцето не се е събудило навреме от предишния си период на сън.

Слънчево изригване

Редовният реактивен поток във вътрешността на Слънцето, който е трябвало да започне през 2008 и 2009 година, все още не е започнал, което озадачава астрономите.

Все още не се е състоял и така нареченият марш на магнитната активност по посока на полюсите, който предшества началото на слънчевия максимум, което е странно.

Силата на магнитното поле в слънчевите петна е много по-слаба, отколкото е била досега и вместо да се покачва, бележи тенденция към постепенно намаляване.

Ако тази тенденция продължи, Слънцето ще бъде напълно лишено от своите слънчеви петна през 2020 година. Последният път, когато слънцето се е лишило от петната си, това е предизвикало поредица от ледени зими в Европа и Америка, наречени Малкият ледников период.

Но според експертите съществуват само осем процента вероятност да се върнем в условията на Малкия ледников период през следващите четиридесет години.

Възможно е глобалното затопляне да бъде забавено, но според проучванията на някои специалисти, то дори може да победи възможността на Слънцето да се охлажда.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
410
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
бай кой
бай кой
20.03.2015 10:08
дрън дрън че пляс. тъпанарите трябва да си оправдаят заплатите и дрънкат тука има тука нема.
1
1
Анелин
Анелин
20.08.2013 12:37
Сигур ша е мнооо озадачаващо това дето са случва...ама за науката не за Слънцето...
4
2