Как да развиете интуицията си
Kako razviti svoju intuicijuHow to Develop Your Intuition
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Свръхестествени Способности»Как да развиете интуицията си

Как да развиете интуицията си

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Как да развием интуицията си
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Много хора смятат, че нямат интуиция, но това не е така. Интуиция има всеки човек, но просто не при всички тя е достатъчно развита. Интуицията е вътрешния ни глас.

Той ни помага да взимаме правилното решение, да избягваме опасностите, да намираме отговори на въпроси, да знаем как да постъпим в дадена ситуация.

Това не е дар, който е само за избрани, а съвкупност от проницателност, усет и аналитични способности. Можете да развиете тази съвкупност и да имате силна интуиция.

При запознанство с нов човек запомнете първото впечатление, което ви е направил. Когато го опознаете отблизо, ще разберете дали усещането ви за него е било вярно.

Борете се със стереотипите. Хората често не обръщат внимание на вътрешния си глас, най-вече защото са свикнали да мислят с клишета. Когато обмисляте взимането на решение, погледнете въпроса от всички страни.

Понякога най-невероятното решение е най-доброто. Когато телефонът ви звъни, изчакайте една секунда, преди да погледнете дисплея и се опитайте да предположите кой ви се обажда.

Спомнете си ситуации от вашия живот, които сте знаели как ще се развият още от самото начало. Опитайте се да си спомните кое ви е накарало да помислите, че така ще стане.

Учете се да анализирате усещанията си. Когато отивате на среща с приятел, опитайте се да предположите как ще е облечен и какво ще държи в ръцете си.

Когато имате мнение за някого, без да го познавате, помислете как го правите. Защо слагате етикет на неудачник на един човек, друг ви изглежда авантюрист, а трети – добряк?

Вслушвайте се в усещанията си. Когато чувствате тревога, страх или напрежение, опитайте се да разберете с какво са свързани. Може би интуицията ви иска да ви предпази от непредвидени действия.

Как да развиете интуицията си

Някои хора се раждат с вродена силна интуиция. При други тя се подобрява с опита и годините. Дори и все още да не чувате ясно своя вътрешен глас, имам как да усъвършенствате уменията си, като следвате няколко стъпки за развиване на интуицията.

1. Слушайте тялото си

Интуицията е сумата от информацията, която идва от натрупания опит, който сте преживели. Понякога тялото ви изпраща съобщения, които си заслужава да разкодирате. Може да става дума за здравословни проблеми, за които не сте наясно, но и за сигнали, които иначе не бихте забелязали. Стремете се да разберете какво ви казва тялото ви.

2. Останете в настоящето и се доверете на себе си

Ако останете в миналото или се тревожите за бъдещето, ще объркате комуникационните канали, които имате, с вашата интуиция. Не можете да промените миналото или да контролирате бъдещето. Вместо това, което можете да направите, е да контролирате своите действия, реакции, настоящи възприятия.

Живеенето сега не само ви кара да се чувствате добре емоционално, но и оказва положително влияние върху психичното ви здраве. Можете да превърнете всяка цел в реалност, ако се доверите на себе си. Просто трябва да направите този избор, да повярвате в силните си страни, вместо да бъдете завладени от притеснения и съмнения.

3. Научете се забелязвате вашите предчувствия

Ако усетите, че нещо не е наред, шансовете да развиете интуицията си са големи. Това, което е подходящо за даден човек, не е непременно подходящо за вас.

Колко пъти сте имали чувство, предчувствие, което ви подтикваше да правите определено нещо без видима причина?

Интуицията ви е вашето вътрешно ръководство, така че се научете да му се доверявате.

4. Водете си дневник

Как да развиете интуицията си

Когато имате дневник, в който записвате своите мъдри мисли, идеи, емоции, чувства, можете вече да сте наясно с някои аспекти, които не сте забелязали досега. Дневникът е чудесен начин да откриете съобщения, информация за решаване на проблем.

5. Задавайте си въпроси

Въпросите са един от най-ефективните начини да подобрите интуицията си. Задайте си въпроси като:

Коя работа трябва да приема?

Да се включа ли в този проект?

Как се чувствам, когато мисля за.....? и т.н.

Като си отговорите, всичко ще изглежда по-ясно и по-очевидно, а по-доброто разбиране на дилемата може да ви даде правилния отговор.

От друга страна, задавайте въпроси на тези, които знаят повече от вас. Включете се в сложни дискусии с хора от различни специализации.

Задавайки сложни въпроси и получавайки също сложни отговори, вие увеличавате хоризонта на знанията си. И ще подсилите интуицията си в ключови ситуации.

6. Откажете се да съдите другите

Често сме свикнали да съдим другите, а това означава отрицателна енергия, която блокира интуицията ни.

Не харесвам X, непоносим е!

Никога не бих направил такова нещо и т.н.

Също така сме свикнали да съдим себе си:

Не мисля, че ще успея да издържа теста.

Никога няма да мога да го направя.

Алекс може да се справи по-добре от мен.

Когато чуете вътрешния си глас да казва такива неща, добре е да противодействате с някои положителни въпроси и да вдигнете самочувствието си:

Как мога да премина теста?

Какво трябва да направя, за да успея?

Как да развиете интуицията си

След като започнете да задавате въпроси от положителна гледна точка, подсъзнанието ще ви изпрати решения чрез силна интуиция.

7. Проявявайте съпричастност

Емпатията е не само дълбоко човешко отношение, но и начин на интуитивно познание. Когато разберем какво е в душата на другите, когато се поставим в тяхната "кожа" или се опитаме да ги разберем и помогнем, се получават две необикновени неща: правим добро дело и обогатяваме опита си. Повече опит означава по-добра интуиция.

8. Бъдете наясно със страховете си и ги преодолейте

Страхът е враг на интуицията. Когато се уплашим или изпадаме в паника, можем да се сбогуваме с интуитивни решения.

Затова не се крийте от нещата, които ви плашат. Добре е да се страхуваш, не си супермен. Но в същото време човек трябва да премине през страховете си, защото само така може да се справи с тях.

Научете се да ги овладявате и живейте със страховете си, без те да променят значително настроението ви.

9. Отпуснете се и се изолирайте за кратко

Спрете за миг и се изолирайте най-малко за 10 минути всеки ден, за да сте сами, тихо, далеч от цялата суматоха на живота.

Фокусирайте се върху собственото си дишане, опитайте се да се отделите от всичко. Пуснете мислите, които ви идват на ум.

Редовната практика на подобни упражнения ще ви помогне да освободите ума си от „шума“ на всякакви мисли.

По-късно ще мислите по-ясно, ще бъдете „по-присъстващи“ в ключови моменти и интуицията ви ще работи по-добре.

Всеки човек притежава определена степен на интуиция. Останалото може да бъде допълнено с много практика. В процеса на развиване на интуицията много помага да сме добри наблюдатели, да обръщаме внимание на всичко около нас и да практикуваме интроспекция.

10. Медитирайте

Да предположим, че сте успели да развиете интуицията си до някаква степен. Ще успеете да запазите резултатите и дори да ги надхвърлите, ако медитирате редовно. Йогата и медитацията ще ви помогнат да се радвате на спокоен и чист ум, както и на здраво тяло.

Когато натрупването на негативни мисли залива ума ви, тази връзка се нарушава, което прави невъзможно да се предават важни послания, възможни решения на вашите проблеми. Приемете правилна позиция и затворете очи. Фокусирайте се върху дишането, докато вдишвате и издишвате. Правейки това ежедневно в продължение на поне 10 минути, способността ви да слушате интуицията си ще расте все повече и повече.

11. Играйте игри

Искате да тествате интуицията си и възможностите си да познавате. Играйте игри с по няколко възможни отговора. Пробвайте дали ще познаете верния. Звучи елементарно, но може би много ще ви помогне да тествате вътрешния си глас и предчувствията си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
52
47
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Сиа
Сиа
16.12.2013 23:39
А как се нарича състоянието на човек, който знае какво се случва в настоящето и в същото време предусеща абсолютно вярно бъдещето на близки и познати хора около себе си? Пак ли е интуиция?
1
0
Таня
Таня
10.07.2013 14:10
Мисля си, че една от задачите ми в този живот е да се науча да слушам вътрешния си глас. Постоянно го пренебрегвам, дори не знам защо го правя. И винаги греша. Не можете дза си представите за какви важни неща го пренебрегвам и после как страдам от това. Понякога ми се струва, че съм непоправима в това отношение.
3
0
ники
ники
15.04.2013 15:53
Как ми се иска да имам развита интуиция. В момента трябва да взема много сложно решение за мен и бъдещето ми, но не мога да разбера кое е плод на интуицията, кое на разума. Някой, ако знае някаква формула да пише на
1
0
stefani
stefani
24.07.2011 13:24
Да, точно така е. Аз имам много развита интуиция.
1
0
Ваня
Ваня
21.07.2011 17:51
Моят вътрешен глас също никога не ме е лъгал, да не говорим, че много пъти ми се е случвало нещата да се развият на 100 процента така, както съм си мислила до най-малка подробност. Понякога съм имала и усещането, че преживявам дадената ситуация за втори път.
1
0
Таня
Таня
19.06.2011 13:56
Вътрешният глас никога не ме е лъгал. Когато го пренебрегна, винаги греша.

2
0