Най-ценните метали
Most precious metals
Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-ценните метали

Най-ценните метали

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k874
златно съкровище
Луксозна кутия за бижута и часовници
Препоръчано за теб:
Луксозна кутия за бижута и часовници
54.00 лв.
Виж ››

Един от най-ценните метали в света е индий. Той е мек и при срязване е с цвят на индиго. В чистата си форма той е бял и податлив на обработка. Изключително ценен метал е среброто.

То е блестящо и бяло и в чистата си форма е най-добрият електро и топлопроводник, при което има и най-ниското съпротивление. Среброто се използва за различни цели, както и за да се предпази мобилният телефон от скупчване на батерии.

Реният не е толкова известен, колкото златото и платината, но той е един от най-плътните метали и е на трето място по височина на точка на топене. Реният е открит през 1925 година и се използва във високотемпературни двигатели.

Паладият е сред по-известните метали, за разлика от рения. През 1803 година Уилям Хайд Уолъстън открил как да отдели паладия от платиновата руда.

Този метал е ценен заради неговата устойчивост към високата температура, както и заради свойството му да поглъща големи количества водород.

Граал

Паладият е кръстен на гръцката богина Палада. Ценните му свойства се използват в автомобилната промишленост.

Осмият е един от най-плътните елементи на нашето земно кълбо, той е синкаво-сребрист на цвят и е бил открит през 1803 година от Смитсън Тенънт. Той е човекът, който е открил и иридия.

Осмият е рядко срещан метал. Цената му е около 12 700 долара за килограм. Той има висока температура на топене и е труден за обработка. При обработката на осмий може да пострадат зле човешките очи.

Рутеният е бил открит през 1844 година от Карл Клаус. Рутеният се топи при 800 градуса по Целзий. Той се използва в сферата на електрониката и електротехниката.

Златото е ценено още по времето на древните египтяни. Заради пластичността му то е най-популярният метал. Освен за бижута то се използва и в електротехниката.

Платината е на второ място по ценност след родия. Докато един килограм платина струва 38 290 долара, един килограм родий струва 46 516 долара. Родият противостои на корозията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest