sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Светове с две слънца

Светове с две слънца

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Светове с две слънца
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Планетата Татуин от сагата „Междузвездни войни” е с две слънца. Нашата планета има само едно Слънце, но астрономи и биолози от край време изграждат теории какви биха били световете с две слънца.

След като изучавали години какво би било влиянието на цели две небесни светила върху дадена планета, която прилича на нашата, специалистите стигнали до интересни изводи.

Растенията на такива планети – с две или с три слънца, няма как да бъдат зелени. Всички растения, които растат на такива планети, ще бъдат черни или сиви на цвят.

Ако слънцата са червени джуджета, които са по-бледи от нашето Слънце, за да живеят, растенията ще трябва да поглъщат много повече светлина и най-вероятно ще бъдат черни на цвят.

Светове с две слънца

Това ще се дължи на специфична фотосинтеза, посредством която растенията превръщат водата и въглеродния двуокис в органични вещества.

Температурата на звездата влияе върху нейния цвят и въздейства върху фотосинтезата, а оттам, съответно въздейства и на цвета и еволюцията на растенията.

Ако Земята има две слънца, растенията биха могли да се адаптират към поглъщане на повече слънчева светлина или ще се развият съвсем нови форми на растителност.

Новите форми на живот са по-вероятната перспектива. Ако двете слънца са видими през различните сезони, част от растенията ще поглъща светлината на едната звезда, а другата част от растенията – светлината на другата звезда.

Така биха се появили две форми на растителност. Системи с две слънца са възможни в два случая – когато звездите се намират близо една до друга и планетата се върти около тях двете едновременно.

Другият вариант е планетата да се върти около едната звезда, а втората звезда да е разположена на разстояние, от което не може да въздейства върху орбитата на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
53
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Д-р Бельов
Д-р Бельов
15.04.2014 17:40
Не бих искал да удължавам повече коментара си ,но се надявам да се започне да се върши нещо важно -най-вече от избраните от нас политици.Стига демагогия ,стига лъжи,стига оправдания ,че другите политически противници са виновни за ситуацията на страната ни.Стига това сляпо доверие и мазохизъм от българският народ!Докога ще се залъгваш ,бе народе?!Виж си интереса ,бе това е важно за теб-не коя партия ще управлява и коя ще има най-много гласове от изборите!Сам каквото ,човек си направи друг не може да му го направи.Друг ни бил виновен ,Великите Сили нямало да разрешат.А ти като държава какво си направил за да си силна държава-ето вече си в НАТО,в ЕС.Няма на кого да се осланяш,защото ако продължаваш да го правиш винаги ще си малка ,незначителна,неуважавана и зависима от някой друг страна!
0
0
Д-р Бельов
Д-р Бельов
15.04.2014 17:22
Няма защо да хленчим и да се оправдаваме ,че сме малки ,че някой все ни пречи за да направим това или онова .Ние наистина би трябвало да се откажем от каквато и да било агресия-военна агресия имам в предвид.Първо защото сме малка нация и нищо до сега не сме постигнали с война-през последните 120 години например.Но трябва да вложим всичко от себе си в науката и в техническия напредък-само така ще се изравним с напредналите страни в света.С напредналите ,не с големите.Не можем да сме 100 милиона и след 200 години,но можем да сме на 20-30 място в света поне по БП на глава от населението в света -да кажем до 15-20 години.Само трябва да използваме разумно потенциала на умните българи.Това с 1000 лева месечно на лекар,700 лева за учител или 1000 лева за научен работник от БАН няма как да, стане скъпи български политици от всякакъв калибър!!Примери и то скорошни от историческа гледна точка има в нашия свят.Това са страни като:Южна Корея,Ирландия,Норвегия,Финландия,Сингапур и други няколко-посочвам по-малки страни са го направили вече.А нас все ни лъжат-най-вече собствените ни ръководители.Било то за историческата правда,справедлив строй,скорошен комунизъм,демокрация,влизане в НАТО и ЕС,икономически растеж и други миражни лъжи за пред народа.Само ако сме силни икономически то тогава ще сме и уважавани от другите.И забравете вече за русофили,русофоби,франкофили,англофили,германофили и други подобни.Ние би трябвало да сме си българофили и никакви българофоби да не понасяме около нас.Но трябва самите ние да се себеуважаваме и собствената си страна да ценим и обичаме.Иначе как ще стане?Помислете си!
0
0
Д-р Бельов
Д-р Бельов
15.04.2014 16:45
Юпитер би могъл също да бъде за нас една втора звезда.Просто не се е осъществил като такава.Да той е една неосъществена звезда и какво-ние я виждаме като малка точка на небосклона-той е на пет пъти по-голямо разстояние от Земята отколкото Земята от Слънцето.
Ако все пак беше звезда,то това щеше да бъде добре за бъдещо колонизиране на Марс от хората.Не мислите ,ли?Човечеството би могло да направи едно тераформиране на Марс за около 400-500 години.Тогава и слънцегреенето на Марс би било повече да речем с около 20% или 30% ,а на Земята с около 4 до 5% повече.Тук при нас би било по-сухо и по-топло.Въпросът е ние като малка нация как бихме се включили в това мирно колонизиране.Ще позволят ,ли Великите Сили и ние да имаме ,,парче,, от Марс.
За това трябва вече да се мисли сериозно.Къде е нашата национална космическа програма,нашата наука,нашето присъствие там?Това би трябвало да бъде под патронажа на президента и да има добър бюджет при всяко правителство.За начало трябва да тренираме за овладяването на Антарктида-къде е нашия антарктически ледоразбивач,оборудван с лаборатории и правещ редовни пътувания до ледения континент?До кога ще ползваме я испанците ,я някой друг да ни вози до там?
0
0
Sanata Vopilif
Sanata Vopilif
20.06.2012 10:05
Напълно подкрепям това което казва Красимир! А ако е някакъв друг вариант просто планетата ще бъде разбита от аномалии във климата и земетресения с някакви ненормални магнитути...17 - 20 по рихтер и така докато се смачка.. тотално :Д
0
0
bobi
bobi
23.04.2012 23:21
така е.
0
0
Красимир
Красимир
14.12.2011 16:53
Не знам кой е правил тия разсъждения, но явно не е чувал за "гравитация" (не е астроном със сигурност).
Няма как две слънца да са по-близо едно до друго от евентуална планета. G=m1*m2/r2. За по-лесно - Земята и Луната са двойна планета. Изкуствен спътник обикаля около Земята или около Луната, не и покрай двете едновременно. Може да се движи в частен случай по някаква сложна траектория минавайки в орбита на Земя или Луна, но простия и вероятен вариант е около едното.
Още по-просто - Ако Слънцето и друга звезда образуват двойна звезда, ние ще виждаме Слънце 2 като малко по-ярка звезда в небето и нищо повече.
0
0