Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Днес най-дългото лунно затъмнение на века

Днес най-дългото лунно затъмнение на века

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k879
Днес най-дългото лунно затъмнение на века

Най-дългото лунно пълно затъмнение ще се случи на 15 юни. Първи ще го видят жителите на Европа, Азия, Средния Изток и Австралия. Това ще е най-дългото пълно лунно затъмнение, което се очаква през този век.

То ще започне в 17:24 по Гринуич. Тези, които успеят да видят лунното затъмнение, ще имат рядката възможност да наблюдават събитието цели сто минути.

През последните сто години само три лунни затъмнения могат да съперничат на предстоящото. Последното лунно затъмнение с такава продължителност се е случило на 16 юли 2000-та година и е продължило 107 минути.

Следващото пълно лунно затъмнение с такава продължителност ще се случи през 2141 година. Цялото затъмнение може да се наблюдава в източната част на Африка, в Централна Азия и в Западна Австралия.

Днес най-дългото лунно затъмнение на века

Наблюдателите от Европа ще изпуснат ранния стадий на затъмнението, тъй като той ще се случи преди изгрева на Луната. Пълното затъмнение на Луната се случва, когато Земята минава непосредствено между Слънцето и Луната.

Земята хвърля дълбока сянка, през която след това преминава Луната. От Земята Луната ще изглежда затъмнена и ще се превърне в тъмночервена, преди да се върне към обичайния си вид.

Когато светлината на Слънцето минава откъм страната на Земята, тя преминава през дълъг и плътен слой на земната атмосфера. Късите сини вълни слънчева светлина се разсейват от атмосферата, а дългите червени вълни остават.

За разлика от слънчевото затъмнение, лунното затъмнение може да бъде наблюдавано без опасност без защитни очила. Според данни на НАСА лунното затъмнение ще може да бъде видяно от всички в Европа, без Шотландия и северна Скандинавия.

В Бразилия, Уругвай и Аржентина ще може да се наблюдава издцяло лунното затъмнение. Областта на видимост на затъмнението ще премине през линията на промяна на датата.

Затова в Централен Сибир, източна Монголия, северен Китай, почти в цяла Япония то ще бъде видимо в четвъртък сутринта.

На първи юли се очаква частично слънчево затъмнение, което ще е видимо само до Антарктида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest