sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Платината била по-евтина от среброто

Платината била по-евтина от среброто

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Платината била по-евтина от среброто
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл-20%
Препоръчано за теб:
Термо чаши с двойни стени за кафе - 2 броя по 200 мл
28.00 лв.
22.50 лв.
Виж ››

Благородните метали не се поддават на корозия и окисляване, което ги различава от повечето метали. Те са скъпоценни метали, защото се срещат рядко.

Основните благородни метали са злато и сребро, както и платина, а също така и останалите пет метала от платиновата група – рутений, родий, паладий, осмий, иридий.

Златото е толкова рядък метал, че за един час в света откриват по-голямо находище на желязо, отколкото е намирано злато за цялата история на света.

Платината преди векове се е наричала неправилно сребро и дори се е изхвърляла в реките и моретата. Едва след много векове испанските бижутери открили, че платината прекрасно се съчетава със златото и всички започнали да я използват за направа на бижута.

Царска водка се нарича смес на азотна и солна киселина. Този коктейл е способен да разтвори златото.

През 1828 година в Русия са били в обръщение монети от платина на стойност 3.6 рубли едната. По онова време платината струвала двойно по-евтино от среброто.

Платината била по-евтина от среброто

Златото е най-добрият проводник, затова е много важен продукт в електрическата промишленост. В повечето езици думата сребро започва с буквата „с”. Тези думи произлизат от древноиндийската дума сарпа, която означава Луна.

В Древен Египет са били убедени, че златото е част от самите богове, затова никой, освен фарана, нямал право да има злато. Практически цялото злато в Египет било собственост на фараона.

Благородните метали като злато, платина и сребро не влизат в химическа реакция с тялото. Точно затова те се използват не само в бижутерната, но и в медицинската промишленост.

Олимпийските медали през 1912 година били направени от чисто злато. В съвременния спорт медалите се покриват със златно покритие.

През 1933 година президентът на САЩ Франк Рузвелт подписал указ, който забранявал на гражданите на САЩ да съхраняват злато в дома си. Нарушаването на указа се наказвало с глоба от десет хиляди долара или десет години затвор.

Златото с проба 999 е толкова меко, че лесно може да бъде надраскано с нокът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Saex_Conroy
Saex_Conroy
17.12.2011 11:38
поне на мене да са я давали, сега и вълка щеше да е сит, и агнето - цяло
1
1