sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Факти за гравитацията

Факти за гравитацията

Нина НордНина Норд
Джедай
788548
Факти за гравитацията
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Ние винаги възприемаме гравитацията като нещо нормално и дори задължително. Но силата, с която обектите се привличат един към друг пропорционално на масата си е нещо много по-голямо, отколкото ябълката, която е паднала върху главата на Нютон.

Силата на притеглянето е постоянно и последователно явление, но нашето възприемане на тази сила не е такова. Човек може да даде точно описание на падащите обекти в седнало положение. Възприятието ни на силата на тежестта е по-малко базирано върху визуализацията, отколкото върху ориентацията на тялото ни в пространството.

Опитът на космонавтите показва, че преходът от състояние на безтегловност към нормално състояние е много тежък за човешкия организъм. При липса на сила на тежестта мускулите атрофират, а костите губят костна маса. Астронавтите могат да изгубят до един процент от костната си маса месечно.

Когато се върнат на Земята, на мозъка и на тялото на астронавтите им е необходимо време, за да се възстановят. Кръвното налягане, което в Космоса е еднакво в цялото тяло, трябва да се върне в нормалния си ритъм на функциониране.

Факти за гравитацията

На планетата Плутон гравитацията е такава, че човек, който отежи 68 килограма, там ще тежи само 4.5 килограма. На планетата с най-високо ниво на сила на тежестта, Юпитер, същият човек ще тежи 160.5 килограма. На Марс такъв човек ще тежи едва 26 килограма.

Гравитацията не е еднаква по цялото земно кълбо. Тъй като формата на планетата не е идеална сфера, масата й се разпределя неравномерна, а това води и до неравномерна сила на тежестта.

Без гравитация някои от вирусите биха били по-силни и устойчиви. При липса на силата на тежестта при бактериите се променя активността на гените.

Черните дупки в центъра на галактиката са наречени така, защото нищо, дори светлината, не може да избегне огромната сила на притеглянето им. Черните дупки са едни от най-разрушителните обекти. В центъра на галактиката ни има черна дупка, която е с маса, равна на три милиона слънца. В момента обаче тази черна дупка си почива, а освен това е много далече от Земята.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
54
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Кольо
Кольо
19.02.2013 13:47
Няма такава частица гравитон. Гравитацията е центробежна сила. Гравитацията на едно небесно тяло зависи от неговата маса, радиус и скорост на въртене. Няма как гравитацията на Земята да задържа Луната да се върти около нея. Апсурдно е. Това става благодарение на магнитното поле на Земята и това на Луната,колкото и слабо да е нейното. В космоса температурата е -270 градуса. Охладеното магнитно поле има съвсем различни свойства. Охладения магнит има свойството да левитира върху друг магнит. Гравитацията е различна и в зависимост от средата в която е измерваме:вода, въздух или хелий, както и от тяхното налягане.
3
0
п
п
04.09.2012 00:03
Павеле, чисто си изграмел братко
2
0
Павел н.
Павел н.
11.06.2012 12:02
Планетната земна наука и до ден днешен не има определение какво е гравитация. Човечеството и до ден днешен търси обяснение подхождащо за гравитацията. Човечеството и до ден днешен търси т.н. 1астица ГРАВИТОН. ОТКРОВЕНИЕ от И.Нютон - писаното за мен е дело на мой поклонници, които измислиха много неистини за мен. Такова е писаното за ябълката дето мр удрила по главата. Такова е писаното и за моите езотерични занимания, че апокалипсиса ще се състои през 2060 г. Истината е че прехода от петата раса ще трае 60 г. Зас лужава ли науката голямото внимание оказвано й от неуките, незнаещите, неразбиращите? Заслужава ли науката финансирането от простолюдието за постигнатите от нея неистини? Заслужава ли науката за внинанието на човек, когото хилядолетия го тероризира със своите неистини? Как тогава да я приемем и да и вярваме ?
0
0