Тайната на викингите

Тайната на викингите

Викингите, наричани също нормани, са етнически различни варварски германски племена и народи, обитаващи през ранното Средновековие бреговете на Скандинавия.

Те били забележителни земеделци, занаятчии, мореплаватели и търговци. Но били и смели и жестоки завоеватели. Вигингите били свободни селяни от датски, норвежки и шведски произход, които по религия са езичници.

От 517 до 1066 г. различни племена на викингите напускат родината си и предприемат походи — от Винландия до Биармия и от Каспийско море до Северна Африка. Някои от тях завоюват земи в Средна и Източна Европа и се заселват завинаги там.

Викингските саги за невероятни пътувания може да са по-достоверни, отколкото се предполагаше. Кристалите, наречени "слънчеви камъни", вероятно са помагали на скандинавските мореплаватели да се ориентират при облачност или мъгла, когато Слънцето не може да се види.

Викингите са осъществявали навигацията си с помощта на нещо като "слънчеви компаси", калибрирани да показват посоката на Северния полюс, научаваме от статия в списание "Ню сайънтист".

През 1967 година датският археолог Торкилд Раскоу предположил, че въпросните кристали работят чрез създаване на някакъв светлинен модел, който сочи местонахождението на скритото поради атмосферни особености Слънце.

Според скептиците обаче такъв метод би бил неточен. През последните 10 години обаче теорията на Раскоу бе поставена на изследване и резултатите показват, че методът на "слънчевите камъни" функционира в облачно или мъгливо време.

Тайната на викингите

Самите "камъни" са полупрозрачни кристали от минерали като калцита. Те представляват природен полароиден филтър. Това означава, че поляризират светлината, в резултат на което фотоните вибрират само в една равнина. Поляризиращи свойства има и атмосферата, която оставя светлината разпределена в серия концентрични кръгове с център Слънцето.

Когато кристалът бъде насочен към небето и завъртан, той теоретично трябва да става по-светъл или да потъмнява в зависимост от това дали посоката му на поляризация е подравнена или не с тази на поляризационните пръстени на атмосферата.

Когато има правилно подравняване, кристалът е най-ярък и сочи към Слънцето, дори и ако е скрито. "След като са открили къде е Слънцето, викингите биха могли да държат запалена факла над своя "компас", за да видят посоката по сянката му", разсъждава Раскоу.

Така викингите са имали както средствата, така и методите да осъществяват навигация в мрачно време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
44
30
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Цветан
Цветан
13.05.2015 17:32
Чувал съм че викингите летели с дракони дори има и анимация направена по тези легенди
1
0
ангел
ангел
16.08.2011 09:39
Езичеството в общ смисъл е всяка етническа религия, почитаща природата и нейните проявления. Като езически могат да бъдат определени почти всички природни религии, които са естествено формирани и не са резултат от проповедническа философска дейност на отделна личност. С термина езичество най-често се свързва предхристианските религии в Европа.
2
0
Някой си
Някой си
14.08.2011 05:40
Забележките в предните коментари са справедливи. И аз съм забелязал много неточности, така че нека списвачите си вземат поука.
0
0
Haker
Haker
13.08.2011 20:49
Да не говорим за кораба-илюстрация, който е тримачтов испански галеон с оръдия.
2
0
Изненаданотглупостите
Изненаданотглупостите
11.08.2011 16:27
Не бях чувал за религия езичник. А изречението: "Вигингите били свободни селяни от датски, норвежки и шведски произход, които по религия са езичници" е покъртително. Мир на прахта на мозъчните ви клетки! Те отдавна са умрели.
5
0