sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Феноменът Рейнмен

Феноменът Рейнмен

Феноменът Рейнмен
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Ким Пик - един от най-загадъчните хора на планетата, починал на 58-годишна възраст от сърдечен пристъп. Той е прототипът на изиграния от Дъстин Хофман герой от знаменития филм "Рейнмен", който страдал от аутизъм, но при това притежавал феноменални способности.

При Пик те се проявили още в ранно детство: изолиран от света от загадъчната си болест, Ким се заел с книгите и четял всичко, което му попаднело. Към края на живота си той знаел наизуст около 9000 книги.

Феноменът Рейнмен

Мащабите и дълбочината на познанията му били толкова огромни, че получил прозвището Ким-пютър.

В края на 80-те години на ХХ век срещата на Пик със сценариста Бари Мороу станала съдбоносна и за двамата: единият заснел филм, признат за шедьовър, другият открехнал вратата на своя вътрешен затвор, пропътувал целия свят и го поразил.

Същността на аутизма е в нарушението на социалното взаимодействие: човекът се затваря в собствен свят и в бита прилича на безпомощно дете. В много страни се водят изследвания, като интерес предизвиква не само заболяването, но и свръхчовешките способности на много аутисти.

Така например Даниел Тамет е способен да посочи значението на числото пи до 22 514-тия знак след запетаята, наум оперира с многоцифрени числа и владее 10 езика.

Англичанинът Стивън Уилшир е талантлив художник, който притежава феноменална пространствена памет: достатъчно е да прелети над града с вертолет, за да нарисува върху хартия кръгова панорама на мегаполиса с точност до всяка къща.

Аутизмът се среща у едно-две деца на хиляда, а ако се вземат под внимание други разстройства о аутичния спектър, цифрата нараства до 6 на 1000. Но според оценка на учените по-специални способности притежават около 28% от аутистите - наричат ги саванти.

Тяхната дарба може да се проява в различни области - музика, история, живопис, литература, математика и т.н. А уникуми, подобни на Ким Пик, остават все пак единици.

Според американския учен Даролд Трефърс феноменът на савантизма може да бъде обусловен генетично или придобит вследствие на травма или заболяване на главния мозък. Съществува предположение, че при савантиците някои участъци на дясното полукълбо, отговарящо за интуицията и емоциите, са хипертрофирани, а лявото, контролиращо логиката, абстрактното мислене и т.н., е недоразвито, пояснява в. "Феномен".

Причината за нарушенията може да бъде неправилно развитие на лявото полукълбо в периода на вътреутробното съзряване на плода и излишък в организма на мъжкия хормон тестостерон, който потиска нормалната работа на лявото полукълбо.

Изследванията на савантизма позволяват да се хвърли светлина върху тайните на мозъка и на гениалността, но засега "рейнменети" продължават да остават интригуваща загадка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
52
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Виктор
Виктор
12.09.2014 21:15
Винаги съм се чудел и искал да разбера как ги правят тези неща,дори и аз ако ги имах тези неща бих се радвал,но най-вероятно щях да съм самотен,мислен за луд и живота ми щеше да е донякъде Ад,но не знам.
Едва ли е възможно да ги имам и да съм нормален,както сега : (
Все пак шаманите са ги удряли,след навършване на 16 години с голям камък между малкия мозък и гръбначния център.Казват,че това активирало способностите им......и никой да не е посмял да го пробва,това е само слух.
0
0