sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Спиритуализъм – мистика или шарлатанство?

Спиритуализъм – мистика или шарлатанство?

Спиритуализъм – мистика или шарлатанство?
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Откакто свят светува хората общуват с духовете на мъртвите, но едва малко преди 1850 година се оформя в движение, придобило известност като спиритуализъм. Думата "спиритизъм" води началото си от латинската "спирит", която означава "дух".

Последователите на спиритуализма твърдят, че душите на умрелите продължават да живеят и ние бихме могли да установим контакт с тях. Това обаче е в противоречие с учението на Библията за безсъзнателното състояние на мъртвите.

Фокс са американско семейство, което през 1848 година се нанася в къща в Хайдсвил, Ню Йорк, на която от години се носи славата на обитавана от духове. Двете дъщери Маргарет, на петнадесет, и Кейт, на единадесет години започват да чуват анормални почуквания. През нощта в петък, 30 март, Кейт влиза в диалог с призрачното нещо, наречено от двете девойки "Господин Сплитфут".

Бащата подлага на разпит невидимото присъствие. Когато го питат дали е човек, няма отговор, но на въпроса "Дух ли е? Ако е така, почукай два пъти", отговорът е утвърдителен. В отговор на следващи въпроси духът с почукване отговаря, че е беден амбулантен търговец, убит на същото това място преди няколко години. Тогавашните критици на семейство Фокс не приемат този случая като истинен заради липсата на доказателства. Все пак обаче такова се появява петдесет години по-късно, когато се наложило стена от семейната къща да бъде разрушена. В нея били зазидани останките на мъж.

Славата на двете сестри Фокс бързо се разнася из цяла Америка. Няколко месеца след първия им разговор с убития амбулантен търговец, са поканени да направят демонстрация пред публика в Рочестър. Така възниква новото спиритуалистическо движение, а по време на своите обиколки из щатите Маргарет и Кейт не пропускат случай да подхвърлят към тълпите: "Вие сте избрани да излезете пред света и да убедите скептичните в голямата истина за безсмъртието".

През лятото на 1850 година те стигат в Ню Йорк, където предизвикват фурор, а редакторът на "Трибюн" Хоръс Грийли се убеждава, че те казват истината, и се превръща в техен верен и влиятелен съюзник.

Разбира се, намират се противници на спиритуализма, и сестрите Фокс са обвинени публично в шарлатанство и служене на Дявола. От двете страни на Атлантика се появяват редица "медиуми", които демонстрират различни явления, включително автоматично писане, апортиране на предмети и транс с "директен глас", в който мъртвите говорят чрез медиума почти със земния си глас.

Появява се госпожа на име Норман Кълвър, роднина на двете сестри, която пред цяла Америка обявява, че двете момичета са измамнички и, че Кейт й е показала как да прави почукванията, като "щрака" с пръстите на краката си.

На 21 октомври 1888 година Маргарет и Кейт признават публично, че са участвали съзнателно в измама. Те свикват събрание в Музикалната академия в Ню Йорк.

Спиритуализъм – мистика или шарлатанство?

"Тази вечер съм тук като един от основоположниците на спиритуализма, за да го изоблича като абсолютна лъжа от начало докрай, като едно от най-неубедителните суеверия, и като най-зловредното богохулство, известно на света", казва Маргарет.

Тя обяснява участието на себе си и сестра си в измамата с натиск, отказан върху тях от католическата църква. И двете сестри се отдават на наркотици и алкохол и овдовяват рано.

Това разкритие обаче не слага край на спиритуализма. Той залива света със забележителна бързина, а днес последователите му са милиони.

За родоначалник на спиритуализма се смята американският изследовател Андрю Джексън Дейвис. През 1843 година 17-годишният юноша срещнал магнетизатора Левингстън, който разкрил у него необикновените способности на медиум. Две години по-късно Дейвис имал видение, в което му били дадени необичайни откровения с поръката да ги обнародва за благото на настоящите и бъдещите хора.

Той се установил в Ню Йорк и в сомнамбулично състояние диктувал книгата си "Принципите на природата, нейните божествени откровения и гласът към човечеството". След век и половина тя се превърнала в библия на религиозно-философското течение, в чиято основа лежи вярата в задгробния живот и възможността за общуване с духовете на починали хора чрез медиуми.

Първият документално потвърден случай на фотографиране на привидение е от 1862 година. В един неделен ден американският фотограф Мемлер бил в ателието на свой приятел и се опитвал да си направи автопортрет.

При проявяването на пластината открил върху нея, освен себе си, и чужда фигура. Мемлер първо решил, че втората фигура се е появила, тъй като фотопластинката не е била съвсем чиста. Фотографът направил няколко опита, използвайки съвършено чисти плаки. Върху някои от тях отново се появили странни неясни фигури. По съвета на свои приятели, които се увличали от спиритизъм, Мемлер изоставил предишните си занимания и станал професионален фотограф и медиум, предизвикващ и фотографиращ духове.

Публиката се стичала масово при преуспелия фотограф. Но това не продължило дълго. Няколко конкуренти обвинили Мемлер в мошеничество и демонстрирали метод, с помощта на който можело да се получи редом с позиращия човек още една бяла, размита фигура.

Но репутацията на Мемлер била спасена от внимателна проверка. Под строгото наблюдение на няколко професионални фотографи той, използвайки чужд фотоапарат и плаки, все пак получил изображение на духове, пише в "Шок".

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest