Как ароматите въздействат на сънищата
The Effects of Aromas on Dreams
Sanovnik.bg»Статии»Сънища»Сънуване»Как ароматите въздействат на сънищата

Как ароматите въздействат на сънищата

AdminAdmin
Администратор
658318
Приятни сънища

Спете с цветя в спалнята си, ако искате да имате сладки сънища, препоръчват учени, цитирани от ВВС.

Доброволците, участвали в експеримента, били оставени да спят в стая с рози, а впоследствие признали, че са изпитали приятни емоции в сънищата си.

Миризмата на развалени яйца пък имала точно обратния ефект и това не звучи особено изненадващо. Наред за подлагане на експерименти сега са хора, които страдат от кошмари.

Възможно е миризмите да направят техните сънища по-приятни, смятат проф. Борис Стък и неговият екип от Университетската болница в Манхайм.

Учените изчаквали, докато участниците в експеримента навлязат във фазата на съня REM, когато се появяват повечето сънища, след това в продължение на 10 секунди ги изложили на силна доза ароматен въздух и една минута по-късно ги събудили.

След това доброволците били разпитани за сънищата си и за това как са се почувствали от аромата. Оказало се, че емоционалният момент в сънищата се променил в зависимост от вида на стимуланта.

Предишни изследвания показаха, че други видове стимуланти като звук, натиск или вибрация могат да повлияят върху емоционалната страна на сънищата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest